VALÈNCIA, 2 (EUROPA PRESS)
Un estudi recent liderat per l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, UV-CSIC) ha revelat un volum significativament major d’errors en les seqüències genètiques del virus SARS-CoV-2. Aquesta investigació ha comparat les dades obtingudes de la important base de dades GISAID, utilitzada durant la pandèmia, amb informació obtinguda a través de la seqüenciació directa de genomes.
Els resultats posen de manifest els punts febles en les bases de dades públiques i pretenen millorar la vigilància i la detecció del virus. Així mateix, contribueixen a l’optimització de les metodologies de detecció viral i els processos d’intervenció clínica, segons ha informat el CSIC en un comunicat.
La recerca, publicada recentment a la revista Virus Evolution, presenta una nova perspectiva sobre la capacitat mutacional del SARS-CoV-2, la qual pot infectar humans de manera inusual. Els resultats indiquen que moltes seqüències amb reparació de mutacions en la proteïna spike, la més variable del genoma víric, han estat afectades per errors en el processament de dades en grans bases de dades genètiques.
Segons l’estudi, els mètodes informàtics emprats per analitzar milions de seqüències virals poden generar errors, provocant la percepció errònia que el virus corregix un tipus específic de mutacions amb una freqüència superior a la real. En comparar aquestes dades processades amb la informació obtinguda a través de la seqüenciació directa, l’equip ha pogut oferir una visió més precisa dels canvis genètics experimentats pel virus.
“Si s’estudien aquestes regions de la proteïna spike que s’han perdut i es confia en les dades processades, s’està sobreestimant la quantitat real de mutacions en aquesta seqüència d’ADN”, ha afirmat Mireia Coscollà Devís, investigadora del CSIC en l’I2SysBio i líder del projecte. “Hem descobert que les seqüències a la base de dades de GISAID són processades de manera diferent per cada laboratori, presentant moltes distorsions en aquest tipus de marcadors,” ha afegit la científica.