Espanya perd 15.000 llocs de treball per la falsificació de productes tèxtils, cosmètica i joguets

Un informe de l'EUIPO eleva a 16.000 milions d'euros de pèrdues a Europa en estos sectors

Peces de vestir, calçat, cosmètics i joguets: estos regals figuren en moltes llistes de desitjos dels consumidors durant les festes de Nadal i en l’actual període de rebaixes. No obstant això, encara que estos productes generen un volum de negoci de centenars de milers de milions d’euros a la Unió Europea cada any, també són objecte de falsificacions, les quals poden tenir, a més, greus conseqüències per a la salut i la seguretat dels consumidors.

El cost que suposen les falsificacions per als fabricants en estos sectors ascendeix a 16.000 milions d’euros en vendes cada any i, per consegüent, es perden gairebé 200.000 llocs de treball en l’economia legítima. Estes són les conclusions d’un estudi publicat avui per l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) en el qual s’analitza l’impacte econòmic de les falsificacions en els sectors de la confecció, la cosmètica i les joguines.

Un cost ocult amb grans repercussions

Sobre la base de les dades de 2018-2021, l’estudi de l’EUIPO conclou que les vendes de roba i calçat, cosmètics i joguines legítimes van sofrir pèrdues anuals per valor de 12.000 milions d’euros, 3.000 milions d’euros i 1.000 milions d’euros, respectivament.

Conjuntament, en tots estos sectors, Alemanya, França, Itàlia, Espanya i Àustria van registrar les majors pèrdues, amb una reducció de les vendes de productes autèntics de gairebé 8.000 milions d’euros.

No obstant això, els productes piratejats afecten més alguns països que a uns altres, amb diferències significatives entre els diferents tipus de productes.

La indústria del joguet és la més afectada per les falsificacions; l’informe indica que, en tota la UE, este sector sofreix una pèrdua global del 8,7%, amb percentatges que arriben als dos dígits en més de la meitat dels països de la UE. Malta (16,2%), Croàcia (14,2%), Xipre (14,1%), Hongria (13,7%) i Eslovènia (13,1%) són cinc països en els quals les vendes de joguines són més susceptibles als productes falsificats. Amb unes pèrdues en volum de vendes equivalents a 334 milions, Alemanya és el país més afectat per les falsificacions de joguines i representa un terç de totes les pèrdues en vendes que es produeixen a la UE en el sector dels joguets.

La indústria de la confecció i el calçat, el sector més gran analitzat per l’estudi en termes de vendes, s’enfronta a pèrdues del voltant del 5% a Europa, encapçalades per Xipre (10,7%), Irlanda (10,2%), Luxemburg (9,2%), Lituània (9,1%) i Estònia (8,7%).

Dels tres sectors estudiats, el de la cosmètica és el menys afectat per les falsificacions. L’informe de l’EUIPO determina que les pèrdues per als productors de cosmètics autèntics van ascendir a una mica menys del 5% de les vendes totals a la UE. La indústria cosmètica francesa és la més afectada en termes absoluts, amb pèrdues anuals de 800 milions d’euros en vendes. L’informe va constatar les pèrdues més acusades a Bulgària (8,7%), Xipre (7,9%), Romania (7,9%), Portugal (7,7%) i Hongria (7,6%).

A més de les pèrdues econòmiques i dels efectes en el mercat laboral, l’informe assenyala que les falsificacions en els sectors de la cosmètica i les joguets, en particular, poden suposar importants riscos per a la salut i la seguretat dels consumidors. Estos productes potencialment perjudicials representen el 15% dels articles falsificats confiscats a les fronteres exteriors de la UE, segons una avaluació de les amenaces dels delictes contra la propietat intel·lectual duta a terme per l’EUIPO en 2022.

Productes falsificats i ocupació

L’estudi de l’EUIPO sobre les tendències de les vendes en estos tres sectors posa en relleu la magnitud de les falsificacions per als negocis legítims, que sofreixen els efectes de la disminució de les vendes i, com a conseqüència directa, ocupen menys persones.

A Alemanya, el mercat més gran de consum de la UE, es perden gairebé 40.000 llocs de treball en els sectors de la confecció, la cosmètica i les joguines, segons l’informe. Altres països com Itàlia (24.241), Polònia (18.244), Espanya (15.044) i França (14.427) també estan sofrint la pèrdua d’ocupacions en estos tres sectors.

ÚLTIMES NOTÍCIES