El grup d’estudiants del Grau d’Enginyeria Mecànica de la Universitat Miguel Hernández d’Elx ha dissenyat el prototip Dàtil, un vehicle eficient i pioner que participarà en la Shell Eco-Marathon Europe and Africa 2025. La competència es durà a terme del 10 al 15 de juny en el circuit Silesiana Ring, a Polònia, reunint més de 1.200 estudiants d’al voltant de cent equips de diferents universitats i instituts d’Europa i Àfrica.
L’equip de la UMH està conformat per deu integrants i compta amb la coordinació del professor David Abellán López, expert de l’Àrea d’Enginyeria Mecànica. Competiran en la categoria de prototips amb motor de combustió interna. L’any passat, van aconseguir un destacat quart lloc amb un rendiment de 1.615 km per litre de combustible. En esta edició, el seu objectiu és superar eixa marca, aconseguint entre 1.800 i 2.000 km per litre utilitzant etanol com a combustible, una aposta per la sostenibilitat i l’eficiència energètica.
Col·laboració i suport tècnic
A més, este projecte compta amb el suport de l’Institut d’Educació Secundària Antonio José Cavanilles d’Alacant, que ha col·laborat en la fabricació de components mitjançant els seus equips de maquinària. Este suport reforça la dimensió col·laborativa de la iniciativa, fomentant la formació tècnica i la innovació conjunta.
Disseny i característiques tècniques
El prototip Dàtil presenta un disseny compacte i lleuger: mesura aproximadament 3 metres de llarg, 60 centímetres d’ample i 50 centímetres d’alt, amb un pes de només 30 quilos. La seua estructura està fabricada completament en fibra de carboni, la qual cosa aporta resistència i lleugeresa. El motor ha sigut desenrotllat pels propis estudiants, millorant la fiabilitat i l’eficiència respecte al model anterior, i adaptant el xassís als nous estàndards de seguretat del certamen.
Velocitat i pilotatge
La velocitat de competició del vehicle oscil·la entre 15 i 40 km/h, exigint-se una mitjana superior als 25 km/h per a complir amb les normatives. La conducció estarà a càrrec d’Eva Guerrero, alumna que pilotarà el vehicle reclinada cap arrere en el bòlid, que es tanca com una càpsula per a protecció. La pilot va destacar que en competició el cotxe va per inèrcia i no s’usen frens i que és fonamental ser d’alçada baixa i pes lleuger, a més de tindre gran motivació per a competir.
Novetats i reptes del concurs
La Shell Eco-Marathon 2025 també introduïx novetats en el circuit de competició, igualant les condicions per a tots els equips en esta edició. Això ressalta la importància de la fiabilitat i l’estratègia per a aconseguir bons resultats finals, obrint noves oportunitats per a la innovació en automòbils ecològics a nivell universitari.