El Museu Paleontològic d’Elx (MUPE) ha obert les seues portes per a exhibir per primera vegada al públic un fòssil excepcional que data de fa 300 milions d’anys. Es tracta de l’holotip d’una nova espècie d’insecte, única en el món, provinent d’una mina de carbó a Lleó. Esta peça de gran valor científic va ser donada per José Luis Garrido i ara forma part de la prestigiosa col·lecció del museu il·licità.
Este exemplar va ser objecte d’un exhaustiu estudi dut a terme per un equip internacional de paleontòlegs. La investigació va ser coordinada per un investigador del Museu d’Història Natural de Suècia i va comptar amb la col·laboració de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya-CSIC, la Universitat de Vigo i el Museu d’Història Natural de París. Les anàlisis van confirmar que este insecte representa una nova espècie per a la Ciència, convertint-se en l’holotip o model de referència mundial per a la seua classificació.
Rellevància científica i patrimonial del MUPE
La regidora de Cultura d’Elx, Irene Ruiz, va destacar durant la presentació la rellevància científica i patrimonial del MUPE. Va assenyalar que amb esta incorporació el museu alberga ja deu holotips, enfortint la seua posició com un referent nacional i internacional en paleontologia.
Descripció del fòssil i importància per a futurs estudis
La directora del museu, Ainara Aberasturi, va explicar que el fòssil conserva una xicoteta ala i restes vegetals de falagueres, la qual cosa va permetre reconstruir la morfologia de l’insecte, similar a una libèl·lula, i obtindre informació valuosa sobre els ecosistemes del Carbonífer a la regió de Lleó. Esta troballa representa una peça clau per a futurs estudis científics, atés que qualsevol investigador interessat en esta nova espècie haurà d’acudir al MUPE per al seu estudi.
Exposició i fons permanents del museu
El fòssil estarà exposat durant un mes en la zona denominada ‘Els Secrets del MUPE’ i després passarà a formar part dels fons permanents del museu, que compta amb un total aproximat de 60,000 fòssils. A més, la directora va anunciar que pròximament es presentaran altres nou holotips, actualment en procés d’inventariat, procedents d’Alacant.
Impacte en la investigació i conservació paleontològica
Esta troballa no sols amplia el coneixement sobre la biodiversitat del Carbonífer, sinó que també posiciona al Museu Paleontològic d’Elx com un centre fonamental per a la investigació i conservació d’espècimens paleontològics d’importància mundial.