L’exposició ANDANA. Llocs de memòries, presentada en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València, reunix una valuosa col·lecció de les primeres fotografies recuperades després de les devastadores riuades provocades per la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA) el 29 d’octubre.
Esta mostra posa en valor la importància de conservar la memòria històrica i personal dels qui van patir les conseqüències de les inundacions. A través d’àlbums familiars de quatre famílies anònimes, s’exhibixen imatges que abasten des de moments de felicitat fins a escenes carregades d’emocions i pèrdues irreparables.
La vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Ester Alba, va destacar que s’han recuperat prop d’un milió i mig de fotografies pertanyents a 800 famílies, encara que el procés de restauració continua sent lent a causa de les condicions en què van ser trobades les fotografies.
Estes imatges representen la memòria i les històries individuals que, si es perden, impediran reconstruir una història col·lectiva i significativa sobre esta catàstrofe, va assenyalar Alba.
Procés de recuperació i restauració
Beatriz Santamarina, comissària de l’exposició, va comentar que l’objectiu és portar esta mostra a tots els municipis afectats per la DANA, i posteriorment a nivell nacional, amb la intenció de sensibilitzar sobre la magnitud del desastre i evitar que s’oblide.
Alejandra Nieto, investigadora encarregada de la recuperació, va explicar que després d’estabilitzar les imatges salvables, es procedix a una acurada neteja per a eliminar fang i fongs, un treball lent però crucial per a la conservació del material.
Un projecte de memòria col·lectiva i solidaritat
La iniciativa ANDANA. Llocs de memòries sorgix del projecte #SalvemLesFotos de la Universitat de València, i a més de preservar imatges, busca ser un reconeixement a la solidaritat i l’esforç dels qui van col·laborar en la resposta a les inundacions.
Esta exposició no sols permet recuperar la memòria visual d’una tragèdia, sinó que també subratlla la importància de conservar el patrimoni familiar i social per a comprendre millor la història recent i facilitar processos de resiliència i reparació comunitària.