La Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV) exhibix un grafiti creat per un alumne que retrata al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, vestit amb un mico de pres i mostrant un cartell amb el número 228, el qual fa referència al número de morts en la Dana ocorreguda el passat 29 d’octubre, sota el lema A presó (A presó).
Part de la PAM!25 XIII Mostra
Este grafiti forma part de la ‘PAM!25 XIII Mostra de Produccions Artístiques i Multimèdia’, un esdeveniment organitzat des del Vicedeganat de Cultura de la Facultat enfocat en els estudiants dels quatre màsters oficials que s’impartixen en esta institució. Més de cent obres van ser presentades a la mostra, amb diversitat temàtica que va des de qüestions socials i gènere fins al canvi climàtic.
Selecció i jurat
La portaveu i comissària de l’esdeveniment, Laura Silvestre, va explicar que no existix una preselecció específica i que les obres s’exhibixen en llocs d’alta circulació dins de la facultat, seleccionats per sorteig. Un jurat prestigiós conformat per 18 experts, entre ells directors d’institucions culturals valencianes com l’IVAM i el Museu de Belles Arts, va triar finalment deu treballs per a la seua exhibició en la mostra PAMPAM! en un espai expositiu a la ciutat de València.
El grafiti i la seva repercussió
No obstant això, el grafiti en qüestió, obra de l’estudiant Adrián Larok, natural de Linares (Jaén) i alumne del màster en producció artística, no va ser seleccionat entre les obres guanyadores. Segons Silvestre, l’obra no va provocar controvèrsia entre els membres del jurat, i la visita va ser tranquil·la, contrastant amb la forta repercussió mediàtica que ha tingut la peça.
Opinió de la comissària
La comissària lamenta que un projecte cultural de llarga trajectòria i reconeixement a València, que busca visibilitzar la producció artística universitària juvenil, haja centrat l’atenció mediàtica solo en esta obra, generant un debat sensacionalista sobre el treball de l’alumne i el seu missatge crític cap al president valencià. Malgrat la polèmica, la mostra continua com un espai d’expressió lliure i plural en l’escena artística valenciana.