Fins quan és apropiat felicitar el nou any?

Compartir:

Brindar

Cada any ens fem esta mateixa pregunta fins quan és apropiat felicitar l’Any Nou? Si veiem a un amic o familiar a la fi de gener cal felicitar-lo l’Any Nou?

No hi ha una regla escrita

Com en la majoria dels casos, en temes “protocol·laris” no hi ha cap norma de protocol que ho determini, així que solen sorgir dubtes. No obstant això, l’habitual és felicitar l’any en els primers dies de gener, més o menys fins a la festa de Reis.

Una bona data seria en passar Reis Mags

La “norma” que podria aplicar-se: els dies que van des del dia primer de l’any fins al dia de Reis. Esta setmana podria ser el temps apropiat per a felicitar l’Any Nou. A partir d’esta data, encara que ens incorporem al treball després de les festes, encara que vegem a altres pares en la tornada al col·legi, encara que tornem a la nostra localitat de residència després d’uns dies de vacances, etcètera, no és necessari felicitar l’Any Nou passats tants dies des de l’estrena de l’any.
Ara bé, si ho fem, tampoc estem cometent una falta d’educació. Sempre és millor l’excés de cortesia’ que el defecte. Hi ha persones que feliciten l’any durant tot el mes de gener.

Hi ha una tradició popular

Segons la tradició popular es pot felicitar fins al 17 de gener. Per què fins a esta data? Perquè està basat en la tradició popular. Segons el refranyer “fins a Sant Antón, Pasqües són”. I sant Antón se celebra el 17 de gener.

Sant Antoni

És incorrecte prolongar les felicitacions?

No, ningú ha dit això. No és habitual, però no vol dir que no siga correcte. El que si podem fer és preguntar als nostres amics, veïns, etcètera, com han començat l’any. Preguntem com han passat les festes, com està la família, etcètera. Només hem de mostrar algun tipus d’interés, més generalitzat, sobre les passades festes nadalenques però sense concretar en una felicitació específica del nou any.

Què fer llavors?

Deixar-nos portar per la nostra intuïció, el nostre bon fer i els nostres propis costums. A ningú, o gairebé ningú, el molestarà que el feliciten l’any, encara que siga una mica més tard de l’usual. Feliç Any, amics.

Com es diu any nou o nou any?

Sí, «feliç Any Nou» es refereix solament a la festa o celebració d’Any Nou, a un dia —o més precisament a una nit—, mentre que «feliç any nou» o «feliç nou any» es refereix a tot l’any que entrarà o ha entrat recentment. Per a això s’usen les majúscules en «Any Nou».

Feliç any nou

Com es contesta quan et diuen Feliç any?

Feliç i pròsper Any Nou carregat de pau, salut i amor. Bones festes! Els meus millors desitjos de pau i amor per al nou any. Amb tot l’afecte del món et desitge un any nou carregat de bons moments, de molta salut, d’amor veritable i d’alegries constants.

Per què se celebra el dia d’Any Nou?

La història de l’Any Nou està relacionada amb el naixement de Jesucrist i amb la institució del calendari gregorià en 1582. Dionisio el Exiguo, un monjo erudit que va viure al voltant de l’any 460 d. C, va defensar i va propulsar la idea de comptar els anys a partir del naixement de Jesús.
 

Bon any nou

EL MÉS LLEGIT

Intervinguts en el port de València 5,5 tones de cocaïna

Es tracta de la major aprehensió de cocaïna a Espanya des de fa més de quatre anys, la tercera intervenció en un sol contenidor segons els registres del CITCO i la més important en el port de València des que existeixen registres

Ortega Cano refà la seua vida amb una amiga molt especial

El torero, que ja ha signat el divorci amb Ana María Aldón, es deixa veure en públic ben acompanyat en els seus primers dies com a solter

Els metges valencians avisen que aniran a la vaga davant la falta de professionals

El sector anirà a la vaga els dies 17 i 18 de gener de 2023 davant la situació actual i els "problemes" de la sanitat pública valenciana

La Generalitat inicia el pla pilot per a la detecció precoç de càncer de cèrvix amb autotests

Va dirigit a dones de 25 a 65 anys que es realitzaran la prova a casa i el podran portar a les farmàcies a analitzar