La Mare de Déu dels Desemparats ‘drag queen’, provocació en les Falles

Compartir:

Polèmica a València pel cartell d'una discoteca protagonitzat per la drag valenciana Liz Dust com la Geperudeta per a promocionar les festes

Una Mare de Déu dels Desemparats drag queen per a celebrar les Falles de València 2022, la primera gran festa multitudinària que Espanya recupera després de la irrupció de la pandèmia.
Sota el lema, ‘Som cultura, som tradició, som diversitat‘, la discoteca Piccadilly de la capital ha presentat el seu cartell oficial per a aquestes festes.

Es tracta d’una fotografia realitzada pel creatiu i artista valencià Eduardo Jairycovich. “Se celebraran unes Falles úniques perquè ganes hi ha, però per a ‘todxs‘. Això és una realitat i parlarem sobre ella”, afirma la discoteca a través de les seues xarxes socials.


La fotografia està protagonitzada per una imponent Mare de Déu dels Desemparats, coneguda popularment a València com la Geperudeta. La representa la coneguda ‘drag queen’ Liz Dust i “evoca a un dels esdeveniments més importants de les festes, l’Ofrena de Flores”.

Una ofrena a la diversitat i la inclusió, al mateix temps que un tribut a tots els components del col·lectiu LGBTIQ+ “que viuen les falles amb il·lusió, fora d’embuts i pors“. 

Eduardo Jairycovich és l’artista que ha realitzat aquest “exercici d’alliberament i autoconeixement en les seues creacions“.


Per a aquesta ocasió, es va triar com a protagonista central de la fotografia a Liz Dust. Definint-se com una “travestí 360é” que treballa donant espectacle i fent activisme a través de l’art i l’actuació. La seua figura imponent simula a la “Geperudeta”, la Mare de Déu dels Desemparats de València, en un dels esdeveniments més importants de les festes, L’Ofrena de Flors.

Des del respecte i la tradició que comporta la figura de la Mare de Déu, s’ha volgut representar com el travestisme ha sigut testimoni, al llarg de la història, de santes, monges i fins a algun papa transformista”, expliquen els promotors.


Als seus braços trobem la figura del xiquet Jesús, representada pel mateix autor de l’obra: “Inspirant-se en l’art gòtic, dona imatge al xiquet Jesús amb morfologia d’adult, una cosa molt usual en les pintures i escultures d’aquesta època”.


Al voltant de la representació de la Mare de Déu, trobem la figura de diversos actors que donen suport a la reivindicació i la llibertat d’unes festes per a tots. La devoció i el respecte queda representat en els gestos de cadascun d’ells.


En el comunicat expliquen també que la figura de la fallera amb el pit al descobert ve secundada pel corrent actual, de restringir la llibertat de moviment de les dones i els seus mugrons, que acaba on comença el cos femení com a espectacle: “Ja ens ho deia Rigoberta Bandini en la seua cançó “Ay mamá” amb “Parem la ciutat, traient un pit fora al pur estil Delacroix””.


Una altra de les figures que criden l’atenció, és la del xic queer vestit de fallera i expliquen que és una crítica perquè el reglament faller no permet que els homes visten peces femenines en actes oficials i viceversa.


En definitiva, “hi ha una clara evolució en tot el que comporta la societat actual i les festes patronals són testimoni en les seues celebracions”.

EL MÉS LLEGIT

Una dona es ‘casa’ amb un ninot de drap i tenen un fill: ‘Estic molt enamorada’

La dona va celebrar una boda amb 250 convidats i més tard un 'part' a la seua casa amb infermera i metge

Mor un conductor d’autobús atropellat pel seu propi vehicle

La víctima s'ha baixat en detectar una avaria en l'autobús que ha acabat atropellant-li

María del Monte presenta a la seua nóvia durant l’Orgull de Sevilla 2022

"He intentat protegir-la des de fa 23 anys", va declarar la cantant durant el pregó

Tornen a pujar considerablement els morts per coronavirus en la Comunitat

Sanitat ha notificat 20 morts per coronavirus des de l'última actualització, entre els quals cal destacar un jove de 36 anys