Els hotels hauran de decidir ser ‘PetFriendly’ o no admetre animals de companyia

El sector hoteler té de termini fins al dia 29 de setembre per fer-ne l'adaptació al que estableix la nova llei

La publicació, a finals del mes de març passat de la Llei de Protecció dels Drets i el Benestar dels Animals portarà importants canvis en les polítiques comercials i procediments de tot el sector hoteler i allotjament turístic respecte als animals de companyia, que té de termini fins al dia 29 de setembre per fer-ne l’adaptació al que estableix la nova llei.

La primera de les qüestions que hauran d’emprendre els establiments hotelers i allotjaments és determinar la seua condició respecte als animals de companyia: si són petfriendly o per contra, no s’admeten animals de companyia.

Perquè la nova llei exigeix ​​que si no s’admeten animals, quede clarament especificat a la política comercial i a la contractació, així com en un distintiu exhibit a la porta de l’establiment.

El mercat turístic PetFriendly és un dels productes que més posicionament està tenint en els últims temps. Fa 10 anys eren pocs els hotels que admetien mascotes, i amb unes condicions molt restrictives. Però a Espanya hi ha actualment 28 milions de mascotes. En més del 40% de les llars hi ha un animal domèstic, xifra que ha crescut considerablement en els darrers 10 anys. Els gossos suposen uns 7 milions de mascotes, mentre que el nombre de xiquets menors de 14 anys és de 6,3 milions segons les dades estadístiques del 2022.

Amb estes dades a la mà, el sector hoteler i allotjament turístic ha anat evolucionant fins a elevar la seua oferta per a estes ‘nous membres de la família’ i ja no és estrany compartir un hotel amb animals de companyia. Viatjar amb els animals de companyia suposarà una revolució de l’oferta allotjativa a la Comunitat Valenciana, i la innovació en este sector marcarà la diferència davant una demanda de mercat que busca solucions per anar-se’n de vacances amb les mascotes.

HOSBEC organitza juntament amb Turisme Comunitat Valenciana una sessió formativa per aclarir les noves obligacions per a les empreses del sector turístic.

Les autoritats turístiques no són alienes a esta nova tendència comercial i als canvis jurídics produïts, i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer juntament amb el president d’Hosbec, Fede Fuster, van participar la setmana passada en una jornada tècnica organitzada per HOSBEC i Tourism&Law, oberta a tot el sector de l’allotjament. Hi van assistir més de 80 directius i responsables de qualitat i polítiques comercials per disposar de primera mà de tota la nova regulació per treballar en l’actualització de procediments que coincidirà amb la temporada turística.

Quins són els punts claus de la nova regulació?

La nova llei no obliga a l’acceptació de mascotes, si bé, sí que estableix que es dispose d’una política d’admissió que definisca clarament si es permet l’accés d’animals de companyia o no, i en cas d’admetre animals de companyia, definiu quin tipus d’animals, amb la capacitat de limitar el tipus, el pes i definint tots els requisits que cal complir per al seu allotjament.

En les normes d’acceptació d’entrada d’animals, s’haurien de definir si es disposen de tarifes addicionals per a l’allotjament de les mascotes, si cal disposar els animals amb corretja, i a quina distància, si es poden quedar sols a les habitacions o no, o si ho heu de fer dins d’un transportí, o identificant que sou a l’habitació per evitar l’accés al personal de neteja o manteniment de l’hotel.

També caldria definir si es requereix el titular de la mascota de l’obligatòria assegurança de responsabilitat civil o declaració responsable a este efecte, o si cal assumir dipòsits de garantia per cobrir possibles desperfectes.

En tot cas, hi ha zones d’un hotel on no es podrà accedir mai amb animals: les zones de cuina i de bufet, i de piscines pel que fa a la zona de bany, on no estaria permés l’accés de les mascotes.

No cal recordar sempre l’obligatorietat de permetre l’accés a gossos d’assistència a persones amb discapacitat, havent de ser gossos ensinistrats en centres especialitzats que acompanyes persones amb discapacitat visual, auditiva, o qualsevol minusvalidesa o gossos que estan inclosos en projectes de teràpia assistida.

I com a àmbit relacionat amb l’ús d’animals en espectacles, en esta jornada també s’ha tractat la prohibició expressa que fa la llei per a l’ús d’animals de companyia en espectacles públics, activitats artístiques, turístiques publicitàries que causen dolor o patiment, fer lliurament d’animals com ara recompenses, premis, rifa o promoció, o el seu ús en reclams publicitaris excepte si l’activitat hi està relacionada.

I en tot cas, i davant de la participació d’animals en espectacles escènics s’ha d’haver presentat declaració responsable davant d’autoritat competent, i disposar de les dades d’identificació dels animals, així com de presència de veterinaris especialitzats en les espècies d’animals usats.

ÚLTIMES NOTÍCIES