Un equip de científics de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), un centre conjunt del CSIC i la Universitat Politècnica de València, ha desenrotllat un revolucionari mètode per a la producció d’epòxids sense emprar metalls pesants ni dissolvents tòxics. Este avanç representa un important pas cap a una indústria química més sostenible, segura i econòmica.
La novetat del procediment
La novetat del procediment radica en el fet que permet realitzar l’epoxidació d’alquens, una reacció fonamental en la fabricació de plàstics, fàrmacs i detergents, utilitzant únicament aire o oxigen com a agent oxidant. Fins ara, este procés requeria catalitzadors metàl·lics i dissolvents que implicaven alts costos i riscos per a la salut i el medi ambient.
Eliminació d’aigua oxigenada i dissolvents
Segons expliquen els investigadors, el mètode, que ja ha sigut patentat i els resultats del qual s’han publicat en la revista Nature Communications, elimina la necessitat d’aigua oxigenada, additius i dissolvents, substituint-los completament per aire. Això disminuïx els costos de producció en més d’un 50 per cent i reduïx considerablement els riscos associats a la corrosivitat i explosivitat de l’aigua oxigenada.
Condicions moderades i alta selectivitat
El procés pot desenrotllar-se en condicions moderades de pressió o fins i tot a temperatura ambient, aconseguint una selectivitat del 90%. A més, és aplicable a diferents tipus d’alquens, inclosos aquells derivats de biomassa, i és compatible amb processos químics industrials habituals.
Avantatges en la producció industrial
Este mètode també permet l’ús de reactors més simples i assegurances en l’escala industrial, evitant els equips específics necessaris per a manejar aigua oxigenada. D’esta manera, la producció es torna més sostenible des del punt de vista ambiental i més segura per als treballadors.
El grup investigador i les implicacions
El treball es va dur a terme en el Grup de Catàlisi per a Reaccions Orgàniques Sostenibles del ITQ, en el marc d’una tesi doctoral, amb la participació de destacats investigadors com Judit Oliver i Antonio Leyva Pérez, els qui destaquen els avantatges econòmics, ecològiques i de seguretat del nou procediment.
Novetats i compromís científic
Este avanç obri noves oportunitats per a la indústria química en proporcionar un mètode eficient i respectuós amb el medi ambient per a obtindre compostos imprescindibles en múltiples sectors, reafirmant el compromís científic amb la innovació sostenible i la reducció de la petjada ambiental industrial.