El Col·legi d’Economistes de València ha guardonat a José María Álvarez-Pallete com a Directiu de l’Any 2024, reconeixent la seua destacada labor al capdavant de Telefónica. La premiación destaca la seua capacitat per a gestionar amb èxit la complexitat financera i estratègica en entorns tecnològics avançats i globals.
Este premi anual té com a objectiu distingir al directiu més influent en l’àmbit empresarial o institucional, premiant a professionals que enfronten desafiaments amb talent i determinació, a més de valorar principis fonamentals com el treball ben fet, l’excel·lència i la responsabilitat.
Guardonats destacats
Entre els anteriors guardonats es troben figures reconegudes com José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia; Fuencisla Clemares, directora general de Google a Espanya i Portugal; Tobías Martínez Gimeno, conseller delegat de Cellnex; i Laura Ros Verhoeven, directora general de Volkswagen España.
Impacte en Telefónica
Juanjo Enríquez, degà del Col·legi d’Economistes de València, va ressaltar que Álvarez-Pallete ha enfortit la posició de Telefónica a Europa i Amèrica Llatina, impulsant infraestructures crítiques com el 5G, millorant la connectivitat i treballant per a reduir la bretxa digital.
Conferència Temps forts
En l’esdeveniment, Álvarez-Pallete va impartir la conferencia Temps forts, fent referència a una expressió de Santa Teresa de Jesús que descriu èpoques de canvi i desafiament. En la seua intervenció, va destacar com la tecnologia, similar a la impremta en el segle XVI, transforma profundament la societat, generant també disrupció i conflicte.
La tecnologia al servei de les persones
El president de Telefónica va subratllar que són les persones els qui donen sentit a la tecnologia, no al contrari. Va afirmar que l’avanç tecnològic ha d’estar emmarcat en un nou contracte social que pose la tecnologia al servici de les persones, promovent un progrés col·lectiu.
Reptes tecnològics actuals
Álvarez-Pallete va alertar sobre l’acumulació tecnològica sense precedents que desafia el marc social actual. Va revelar que més de la mitat del trànsit de dades en les xarxes globals ja no prové d’interacció humana. A més, va afirmar que estem creant per primera vegada màquines capaces de raonar i produir coneixement, marcant un canvi d’era més que un simple canvi tecnològic.
Globalització i concentració econòmica
Respecte a la globalització i la concentració econòmica, va assenyalar que el model està qüestionat i trencat, amb una concentració de riquesa sense precedents en la qual les cinc principals empreses del món equivalen a la quarta economia global.
El reconeixement al lideratge i visió d’Álvarez-Pallete destaca en un moment en què la tecnologia i la intel·ligència artificial estan redefinint la manera en què les societats i economies funcionen a nivell global.