La cirurgia mínimament invasiva s’està consolidant com una solució efectiva per a problemes podològics habituals a la primavera, com els galindons i els dits en arpa. Aquesta tècnica quirúrgica ofereix una recuperació ràpida amb mínimes molèsties, tal com ha destacat el grup Vithas en un recent comunicat.
El director de la Unitat del Peu de Vithas Aguas Vives, Benjamí Cuenca, afirma que aquestes afeccions no només causen dolor i incomoditat, sinó que també poden afectar la qualitat de vida dels afectats. Combinant innovació i tècnica, la cirurgia mínimament invasiva ha revolucionat el tractament d’aquestes patologies.
Segons un estudi realitzat per l’Associació Espanyola de Cirurgia Podològica el 2021, les dones presenten un major percentatge d’aquestes problemàtiques, amb un 60% en comparació del 40%% en els homes. Aquesta tendència es relaciona, entre altres factors, amb l’ús de calçat inadequat, com talons alts o sabates estretes.
La tècnica consisteix a realitzar petites incisions de només un o dos mil·límetres, la qual cosa redueix el trauma dels teixits i facilita una recuperació més ràpida. Així, Cuenca destaca que aquesta tècnica ofereix múltiples avantatges: una menor sensació de dolor postoperatori, una disminució significativa del trauma en els teixits i un procés de recuperació accelerat que permet als pacients caminar des del primer dia.
A més, aquesta metodologia disminueix el risc d’infeccions i complicacions, ja que s’eviten incisions grans i es minimitza la manipulació quirúrgica dels teixits. L’absència de cargols, grapes o material d’osteosíntesi la converteix en una opció ideal per a pacients amb dificultats circulatòries, reduint així possibles complicacions a llarg termini.
En el cas dels galindons, la cirurgia permet corregir la desviació del primer dit mitjançant incisions mínimes, evitant la necessitat d’una hospitalització llarga. Per als dits en arpa, l’operació allibera els tendons, restaurats la mobilitat i funcionalitat del peu.
El temps de recuperació pot variar entre dos i sis setmanes, dependent de la complexitat de la intervenció. Durant aquest període, és fonamental l’ús de calçat posquirúrgic i evitar esforços excessius per assegurar una cicatrització i recuperació adequades.
Així mateix, s’aconsella escollir calçat que no provoque dolor i que estiga dissenyat amb materials transpirables. A les dones se’ls recomana evitar sabates massa estretes i optar per talons moderats d’entre 3 i 4 centímetres.