La Comissió Acadèmica de Medicina en UA critica les ‘infundades acusacions’ de Ruiz (UMH) sobre competències acadèmiques

ALACANT, 18 (EUROPA PRESS)

La Comissió Acadèmica del grau en Medicina de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant (UA) ha mostrat el seu “malestar” per les al seu juí “infundades acusacions” del rector de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, Juan José Ruiz Martínez, “qüestionant les competències acadèmiques del professorat” d’este grau en la UA.

Així ho ha manifestat esta comissió en un comunicat, que ha sigut aprovat hui dimecres per unanimitat després de reunir-se en sessió extraordinària, després que dilluns passat Ruiz assenyalara en un article d’opinió que en la UA la disponibilitat de professorat especialitzat és “molt limitada” i afegira que, en els dos primers cursos del Grau en Medicina de la UA, “tan sol el 20%” dels responsables d’assignatures són mèdics, mentre que en la UMH el percentatge en aquest dos cursos és “del 80%”.

Sobre este tema, la Comissió Acadèmica del Grau de Medicina de la UA ha expressat el seu “malestar” per estes “acusacions”, que ha afirmat que són “infundades, així com del tot refutables i fàcilment rebatibles”.

En este sentit, ha sostingut que la Facultat de Ciències de la Salut, de la qual depèn el grau en Medicina, “sempre ha apostat per l’excel·lència acadèmica i la professionalitat en l’ensenyament” i ha assenyalat que, per a engegar este grau, ha comptat amb “un equip de docents altament qualificat, amb una trajectòria destacada tant en l’àmbit acadèmic com en l’investigador”.

Així mateix, ha afegit que el cos docent del Grau de Medicina de la UA “no només complix amb els estàndards nacionals i internacionals, sinó que a més està format per professionals amb una dilatada i acreditada trajectòria en investigació i innovació pedagògica, sent molts dels seus membres grans referents en les seues respectives àrees de coneixement”, al mateix temps que ha posat l’accent en el “compromís” de l’equip docent “amb la formació de l’estudiantado, tal com, de manera transparent i pública, pot verificar-se en les guies docents del pla d’estudis del Grau en Medicina”.

Pel que fa al qüestionament sobre la idoneïtat d’este professorat per a impartir docència en el Grau de Medicina per no tractar-se de graduats i llicenciats en Medicina, la Comissió Acadèmica de Medicina en la UA ha afirmat que “per a l’obtenció del títol de Grau en Medicina a Espanya s’establixen un conjunt de matèries i competències de formació bàsica que tot estudiant d’aquesta carrera ha d’adquirir”.

En relació a això, ha recalcat que les ciències bàsiques són “disciplines científiques sobre les quals se sustenten la resta d’assignatures clíniques que s’impartixen posteriorment, en cursos més avançats, com ocorre també en altres graus de Ciències de la Salut, com a Nutrició Humana i Dietètica, Infermeria o Logopèdia, i en d’altres graus d’altres Escoles i Facultats”.

AFIRMA QUE LA UA COMPTA “AMB ELS METGES NECESSARIS”

En este context, ha indicat que, en el cas de la UA, esta formació bàsica s’impartix en els tres primers quadrimestres del grau i es tracta d’assignatures com a Anatomia General, Fisiologia o Biologia cel·lular, entre altres i, “totes elles són impartides per acadèmics especialitzats en les seues respectives àrees de coneixement i una sòlida i acreditada formació en el seu camp”.

“Atès que el perfil requerit per a impartir una assignatura bàsica és la que millor s’ajuste al contingut específic de la matèria, no és imprescindible que per a aquest tipus d’assignatures, com poguera ser Bioestadistica, el docent siga mèdic, sinó que l’idoni és que es tracte d’un docent amb formació especialitzada en la matèria, en aquest cas, estadística aplicada a les Ciències de la Salut”, ha sostingut.

En la mateixa línia, ha defensat que l’actual claustre de Medicina en la UA “compta amb els metges necessaris per a la impartició de les matèries bàsiques i s’ampliarà amb l’avanç dels cursos”.

“CRIDA Al RESPECTE”

Així mateix, la Comissió Acadèmica ha apuntat que, com a docents i investigadors, encoratgen “l’esperit crític”; aposten per “els entorns de diàleg i discussió” i entenen la crítica com “un element essencial per al debat, la construcció social i la millora”.

“No obstant això, la considerem inapropiada i infundada quan la seua raó de ser és l’atac a la professionalitat dels nostres docents que, a més, acumulen més de 50 sexennis de transferència i investigació acreditada i són, en la seua immensa majoria, professors i professores titulars i catedràtiques i catedràtics d’universitat”, ha subratllat.

Per això, ha fet una “crida al respecte tant del cos docent, com de l’estudiantado, que s’està veient afectat per un conflicte excessiu que ni aquest professorat, ni la Universitat d’Alacant ha iniciat ni té intenció d’encoratjar”, al mateix temps que ha exigit respecte a la institució.

“Seguirem defensant el compromís, la capacitat i l’esforç dels nostres professors, que cada dia dediquen el seu temps i coneixement a formar a les noves generacions, com es ve fent des de fa 45 anys. La Universitat d’Alacant ja va formar a 15 promocions de metges en el passat, alguns dels quals formen part tant del claustre docent de la Universitat Miguel Hernández com de la pròpia Universitat d’Alacant”, ha resolt la Comissió Acadèmica.

ÚLTIMES NOTÍCIES