VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
La Comunitat Valencià compte actualment amb més de 200 projectes d’investigació oncològica en actiu i un finançament superior als 50 milions d’euros, segons informa la Generalitat.
Així, durant este últim any la captació de finançament per a projectes d’investigació contra el càncer de les fundacions i instituts d’investigació del sector públic valencià ha experimentat un increment del 20%.
En este sentit, la directora general d’Investigació i Innovació de la Conselleria de Sanitat, Mariola Penadés, ha destacat, amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer que se celebra el dia 4 de febrer, la important labor d’investigació que s’està desenvolupant, “ja que a la Comunitat Valenciana són més de 600 investigadors els que cada dia treballen per a dur a terme estudis innovadors que abasten des de la immunoteràpia fins a la nanotecnologia aplicada al tractament del càncer”.
Quant als projectes més destacats, segons ha explicat Mariola Penadés “s’inclouen l’ús de teràpies dirigides per al càncer de pàncrees, estratègies basades en intel·ligència artificial per a la reducció del risc de càncer de mama i el desenvolupament de biomarcadors en inmunooncologia”. Així mateix, la Comunitat Valenciana participa actualment en 167 assajos clínics relacionats amb el càncer i compta amb 21 patents en tràmit per a aplicacions clíniques relacionades amb esta malaltia.
D’altra banda, amb l’ànim de transferir la investigació a la societat, la Comunitat Valenciana també ha augmentat la seua aposta per la divulgació científica i l’intercanvi de coneixements. El 2024, a més dels congressos tècnics específics, s’han organitzat més de 50 esdeveniments per a acostar la ciència a la ciutadania, com a trobades amb associacions de pacients i programes de ciència oberta que donen cabuda a formats de divulgació de diferent índole.
“Tot això contribuïx a sensibilitzar a la societat sobre la importància de la prevenció i el tractament del càncer”, ha puntualitzat la directora general.
Quant a iniciatives d’investigació clínica, destaca que, en el 2024, pacients de l’Hospital La Fe de València i de l’Hospital Provincial de Castelló han rebut la primera vacuna experimental contra el càncer de pulmó de cèl·lules no xicotetes, el tumor de pulmó més freqüent i principal causa de mortalitat per càncer en el món. Esta vacuna s’està provant a nivell internacional en una investigació clínica amb només un centenar de pacients.
Així mateix, gràcies a la creació d’un servici específic de Foment i Xarxes d’Excel·lència dins de la Direcció general d’Investigació i Innovació, la Conselleria de Sanitat ha dinamitzat la presència valenciana en iniciatives d’investigació europees com ‘CancerWatchJA’ o ‘JANE2’.
Ambdues estan integrades en el programa ‘EU4Health’ que, dotat amb més de 5.300 milions d’euros, constituïx un dels pilars clau per a la futura constitució i consolidació de la Unió Europea de la Salut.
D’altra banda, “de cara al 2025 està previst un augment en investigació oncològica, l’engegada de nous projectes estratègics i un reforç de la col·laboració internacional. La Comunitat Valenciana seguirà apostant per la innovació i l’aplicació de la ciència en benefici dels pacients, consolidant la seua posició com a referent en la lluita contra el càncer”, ha subratllat Mariola Penadés.