Al maig, la Costa Blanca es va posicionar com la zona amb major grau d’ocupació en cámpines, aconseguint un 71,1%. Esta dada destaca en el context del turisme a Espanya, on Benidorm figura com un dels principals destins en termes de pernoctacions en esta mena d’allotjaments.
L’Institut Nacional d’Estadística (INE) va publicar dades provisionals que mostren un augment del 0,6% en les pernoctacions en allotjaments extrahoteleros durant maig en comparació amb el mateix mes de l’any anterior. Este creixement s’atribuïx principalment a l’impuls als apartaments turístics i els allotjaments rurals.
Detalladament, els allotjaments turístics no hotelers —incloent cámpines i albergs—
van registrar un total de 11,6 milions de nits contractades, la qual cosa es traduïx en un 33,5% d’ocupació de les places disponibles. En termes de variació interanual, els apartaments turístics van augmentar un 2,2%, mentres que el turisme rural va créixer un 5,3%. Per contra, els cámpines van disminuir un 0,7% i els albergs van experimentar una caiguda significativa del 9,7%.
El comportament del turisme també reflectix diferències segons la procedència del viatger
Les nits contractades per residents van augmentar un 4%, enfront de la reducció del 1,5% observada en turistes no residents. En mitjana, l’estada mitjana es va situar en 3,5 nits per viatger, consolidant la seua rellevància dins del sector.
És rellevant destacar el domini del Regne Unit com a principal mercat emissor en apartaments turístics
representant el 35,7% del total. Quant a les regions, Canàries va liderar en nombre de pernoctacions amb més de 2 milions i un augment del 12,6%, mentres que Madrid va registrar la major ocupació amb un 77% de les places.
Dins de Canàries, l’illa de Gran Canària va ser la més demandada
mentres que Lanzarote va aconseguir la màxima ocupació amb un 83%. Els municipis més destacats per la seua demanda turística van ser Mogán, Sant Bartolomé de Tirajana i Arona.
En l’àmbit dels cámpines, els residents van incrementar les seues estades
en un 5,2%, mentres que els turistes no residents van disminuir un 6,6%. Catalunya es va mantindre com el destí preferit per a esta mena d’allotjament, amb més de 1,8 milions de nits i un creixement del 1,6%. D’altra banda, La Rioja va destacar per la major ocupació amb un 55% de les parcel·les disponibles.
Respecte al turisme rural, els residents van augmentar les seues pernoctacions
en un 8,8%, mentres que les estades d’estrangers van créixer només un 0,3%. Balears va ser el destí líder amb 182,000 nits, encara que amb una disminució del 10,8%. Allí també es va registrar l’ocupació més alta del sector rural, amb un 50,3%.
Els albergs, no obstant això, van patir una caiguda en la demanda
amb una reducció del 8,4% en residents i del 10,7% en no residents. Galícia va liderar en nombre de pernoctacions, mentres que Illes Balears va presentar la major taxa d’ocupació amb un 61,7%.
Finalment, els preus en tots els segments d’allotjaments extrahoteleros van augmentar durant maig
L’índex de preus d’apartaments va pujar un 5,3%, el de cámpines un 3,5% i el turisme rural va aconseguir un increment del 7,1%, reflectint una tendència a l’alça en els costos d’allotjament en estos sectors.