Durant la primera mitat de 2025, la licitació d’obra pública en la Comunitat Valenciana va experimentar un notable increment del 82,4%, arribant a un total de 1.953 milions d’euros. Este creixement s’atribuïx principalment a la necessitat urgent de reparar les infraestructures que van resultar danyades a causa de la dana que va assotar la regió a l’octubre de l’any anterior.
La situació en la Comunitat Valenciana reflectix una tendència general a Espanya, on la licitació d’obra pública va créixer un 24,3% fins a superar els 16.651 milions d’euros en el mateix període. Segons dades publicades per la patronal de constructores i concessionàries d’infraestructures, Seopan, esta escalada es deu en gran part a les inversions necessàries per a la reparació i modernització d’infraestructures després d’esdeveniments climàtics extrems.
Licitació segons l’Administració
Una anàlisi més detallada del sector revela que l’Administració local va ser la principal impulsora d’esta activitat amb una inversió de 6.136 milions d’euros, que representa quasi el 37% del total i un augment del 17,3% en comparació amb el primer semestre de l’any anterior. D’altra banda, les comunitats autònomes van licitar projectes per valor de 5.405 milions, la qual cosa suposa un creixement interanual del 31%.
Administració General de l’Estat
L’Administració General de l’Estat (AGE) també va contribuir significativament, amb contractes d’obra pública per un import de 5.109 milions d’euros, un 26,2% més que en 2024. Dins d’este organisme, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va destacar amb una licitació de 2.967 milions, un 4,3% més que fa un any, representant prop del 18% del total nacional.
Adif i l’obra civil
En particular, Adif va ser el major licitador dins del Ministeri de Transports, amb una inversió de 2.244 milions, la qual cosa suposa un increment del 34,8% respecte al mateix període de l’any anterior. Estos fons es van destinar principalment a obres civils, que van copar el 57% del pressupost total, amb més de 9.433 milions d’euros i un augment del 38% respecte a 2024.
Desglossament per sectors
Dins de l’àmbit d’obra civil, el transport va concentrar la major partida amb 4.390 milions (25%), seguit d’obres d’urbanització amb 3.084,7 milions que van créixer un 71%. Quant a l’edificació, es van licitar projectes per valor de 7.218 milions, registrant un creixement del 10%. D’esta xifra, la vivenda va suposar 867 milions, amb un augment del 9,1%, mentres que els equipaments socials van concentrar 6.350 milions, el 38% del total en edificació, amb un creixement també del 10%.
Licitació per comunitats autònomes
Per comunitats autònomes, Andalusia lidera la licitació amb 2.893 milions, duplicant el seu pressupost amb un creixement del 100%, seguida de Catalunya amb 2.499 milions i un augment del 7,8%. La Comunitat Valenciana es posiciona en tercer lloc amb 1.953 milions i un creixement del 82,4% a causa de la dana. En contrast, la Comunitat de Madrid va experimentar una reducció del 27,4%, amb 1.720 milions licitats. Castella i Lleó i el País Basc també van incrementar les seues inversions en obra pública amb creixements del 37% i 19,5%, respectivament.
Impacte i perspectives
Este augment general en la licitació d’obra pública respon a polítiques de recuperació i modernització d’infraestructures, així com a la resposta a esdeveniments meteorològics extrems com la dana que va impactar a la Comunitat Valenciana, enfortint així el teixit econòmic i millorant la qualitat de vida dels ciutadans.