La Conselleria d’Educació ha anunciat un augment significatiu en l’autonomia dels centres educatius per gestionar les ajudes del programa d’innovació de biblioteques escolars, conegut com a ‘Biblioinnova’t’, per al curs escolar 2025-2026. Segons el comunicat oficial del departament de Campanar, el pressupost disponible per a aquest projecte ascendirà a 2,2 milions d’euros, un 10% més que en l’exercici anterior.
La directora general d’Innovació i Inclusió, Xaro Escrig, ha destacat la importància d’aquest projecte, que busca modernitzar i transformar les biblioteques escolars en espais multifuncionals que fomenten la lectura entre l’alumnat. Un dels canvis més significatius és el nou model de gestió econòmica que permet una major flexibilitat i autonomia als centres, una iniciativa adoptada després d’escoltar les opinions i suggeriments dels mateixos centres docents.
Per a aquest nou curs, s’estableix una reducció en el percentatge mínim que els centres han de destinar a les actuacions de transformació de les seves biblioteques, passant del 30% al 15%. No obstant això, es manté l’obligatorietat de destinar almenys el 10% de l’ajuda rebuda a l’adquisició de fons bibliogràfics i un altre 10% per a activitats de dinamització.
A més, per facilitar la preparació de les accions, la Conselleria ha avançat la data de publicació de la convocatòria, permetent als centres tenir un marge més ampli per planificar i executar les seves iniciatives des de l’inici del curs.
El curs passat, un total de 1.350 centres educatius públics van participar en el projecte ‘Biblioinnova’t’, repartits en les tres províncies: 658 a València, 503 a Alacant i 189 a Castelló. Aquesta iniciativa no sols busca millorar les biblioteques com a espais de lectura, sinó que pretén convertir-les en centres socioeducatius versàtils oberts a tota la comunitat educativa.
El programa també inclou la promoció d’activitats que incentiven la lectura entre els estudiants i la integració dels centres en xarxes de biblioteques en línia, incloent la plataforma Biblioedu. Aquesta plataforma facilita l’intercanvi de bones pràctiques entre centres, fomentant la col·laboració entre biblioteques públiques i recursos culturals del municipi.
Amb la creació d’un espai web dedicat al projecte ‘Biblioinnova’t’, s’ofereix visibilitat a les iniciatives emprades i s’actua com un fòrum per compartir informació i eines que millorin l’experiència educativa relacionada amb les biblioteques escolars.