Les comunitats autònomes d’Espanya es preparen per a defendre una agenda pròpia en la pròxima Conferència de Presidents que se celebrarà a Barcelona el 6 de juny. En una reunió prèvia organitzada en el Ministeri de Política Territorial, les autonomies buscaran que s’incloguen en l’orde del dia assumptes que consideren prioritaris per als seus respectius governs.
Finançament autonòmic, tema prioritari
Més de la mitat dels governs autonòmics, incloent-hi diverses administracions populars com Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Extremadura, Madrid i Múrcia, així com el socialista de Castella-la Manxa, insistixen en la inclusió del finançament autonòmic. Este tema és especialment rellevant atés que l’actual sistema de finançament porta més d’una dècada sense reformes.
Altres qüestions en discussió
A més del finançament, altres qüestions en discussió són l’energia, amb especial atenció després de l’apagada ocorreguda el passat 28 d’abril, la immigració que preocupa principalment a Canàries i Ceuta, i la falta de professionals sanitaris en regions com Castella i Lleó i La Rioja.
Propostes específiques de les regions
També es proposen tractar les incidències en el ferrocarril (andalucía), el compliment d’inversions pendents (La Rioja) i la gestió hídrica (Múrcia). No obstant això, este plantejament no és unànime; Balears i Navarra opten per mantindre l’orde del dia plantejat pel Govern central, donada la poca confiança o perquè consideren suficients els temes proposats.
La perspectiva catalana
Des de la perspectiva del govern català, presidit pel socialista Salvador Illa, el principal desafiament a abordar és la falta d’accés a una vivenda assequible. En eixe sentit, es buscarà un acord marc per a mobilitzar recursos i llançar polítiques estratègiques coordinades entre totes les comunitats autònomes.
La postura d’Euskadi
A Euskadi, el lehendakari Imanol Pradales ha traslladat la intenció de presentar temes d’interés propis i espera la seua inclusió definitiva per a acudir a la Conferència.
Context i antecedents
Este debat suposa un nou capítol en la dinàmica polític-administrativa espanyola, tenint en compte que en una reunió anterior del Comité preparatori a l’octubre de 2024, el Govern va cedir a la demanda majoritària de les autonomies per a negociar el finançament i la vivenda, evidenciant un precedent favorable per a les reclamacions actuals.
La Conferència de Presidents com a escenari clau
La Conferència de Presidents de Barcelona es convertix així en un escenari clau per a intentar una major coordinació entre el Govern i les comunitats autònomes en temes d’alt impacte social i econòmic, ressaltant les diferents prioritats i reptes que enfronta cada nivell d’administració a Espanya.