El ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha expressat la seua preocupació pels aranzels “injustificats” imposats per Donald Trump, anunciant hui que el Govern començarà converses amb totes les comunitats autònomes a través de la conferència sectorial. A més, es programaran reunions amb els grups parlamentaris per discutir l’impacte d’estes mesures.
Impulsant un missatge de “tranquil·litat i confiança”, Cuerpo ha assegurat que el Govern facilitarà una xarxa de seguretat per als sectors afectats. Aquestes reunions amb les comunitats autònomes se celebraran després que el president del Govern mantinga una reunió amb representants del sector productiu i industrial, en la qual es presentarà un pla d’acció contra els aranzels.
“És fonamental que tinguem un diàleg obert no només amb agents socials, sinó també amb les comunitats autònomes i els grups parlamentaris”, ha dit el ministre en una entrevista a ‘Espejo Público’, destacant la importància d’estar al corrent de la situació per respondre adequadament.
Cuerpo ha subratllat que estes mesures no només afectaran a Europa, sinó que tindran repercussions negatives en l’economia global i, en particular, en les empreses i consumidors americans. En paraules del ministre, “no és un dia de l’alliberament, sinó el dia de la inflació”, tal com va expressar el ministre alemany d’Economia, Habeck.
El ministre d’Economia ha qualificat la metodologia utilitzada pel govern dels EUA per a establir els aranzels com “totalment arbitrària i injustificada“. Ha posat l’exemple de Lesotho, un país en desenvolupament africà amb un dels aranzels més alts, del 50%, que és incapacitador perquè no importa res als Estats Units i té un elevat dèficit comercial, situació que Cuerpo considera completament desproporcionada.
Pel que fa a l’impacte d’estes mesures, el ministre ha admès que encara és “prompte” per realitzar una estimació fiable, tot i que ha assenyalat que la importància de l’impacte variarà entre els diferents països europeus, depenent de la seua exposició a l’economia nord-americana. En el cas espanyol, Cuerpo ha indicat que l’exposició directa és “relativament baixa”, però ha advertit que l’impacte indirecte podria ser més significatiu a causa de les connexions amb altres països europeus que sí es podrien veure més afectats.
“Estem recopilant estimacions internes sobre com poden afectar-nos estes mesures. De moment, sembla que podrien no ser excessivament significatives, però hem de continuar la vigilància sobre l’evolució de la situació en els pròxims mesos, atès que les incerteses persisteixen”, ha conclòs Cuerpo.