En un esforç conjunt per defensar els interessos territorials, els presidents de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia, Carlos Mazón i Fernando López Miras, respectivament, han expressat el seu ferm suport als regants de les seues comunitats enfront de les noves normes d’explotació del transvasament Tajo-Segura, recentment proposades pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco).
En declaracions realitzades a Múrcia, el president del Consell, Carlos Mazón, va afirmar que la Generalitat mobilitzarà tots els recursos necessaris per presentar al·legacions a aquestes noves normes, ressaltant que l’aigua “és de tots” i no ha de ser considerada “un recurs gratuït”. “Anirem allà on corresponga per qualsevol conducta i per qualsevol via”, va enfatitzar, mostrant així la determinació del govern valencià a defensar els drets hídrics de la seva població.
Per la seva banda, López Miras va destacar la importància de la unitat entre els territoris afectats per la retallada del transvasament, subratllant que col·lectivament representen més de 15 milions d’habitants. “No té lògica que als qui millor gestionem l’aigua ens la lleven”, va declarar, al·legant que l’única explicació plausible és una promesa política realitzada pel president Pedro Sánchez en 2018.
Mazón, en defensa dels regants, va expressar el seu suport incondicional en nom dels “més de 5,3 milions de valencians”, argumentant que les seues reivindicacions no són egoistes, sinó un clam a favor de la “pau i contra la guerra de l’aigua”. En un àmbit on històricament s’han resolt els conflictes mitjançant el diàleg, va recordar que els agricultors i ramaders de les regions implicades han demostrat un exemplar respecte per l’aigua.
Segons Mazón, la Comunitat Valenciana és un model de reutilització i aprofitament d’aigua, amb un 40% de l’aigua reutilitzada a tot Espanya, i va posar en relleu que entre la Regió de Múrcia i la província d’Alacant, es reutilitza el 10% de l’aigua de tot Europa. “Hem demostrat que sabem aprofitar l’aigua, la qual ha de ser venerada; ningú ens ha de donar lliçons”, va insistir.
A més, Mazón va recordar que l’aigua del transvasament no és un regal, ja que “es paga religiosament”, i va fer menció a l’actuació solidària de la Comunitat Valenciana durant la severa sequera que afectava Catalunya, amb la qual es va prestar ajuda quan l’exministra del Miteco, Teresa Ribera, va sol·licitar suport en un moment crític. Amb aquestes accions, tant Mazón com López Miras reforcen la seva postura en defensa de l’aigua com un recurs crític i essencial per a les seves comunitats.