Este any 2025, un total de 23.774 estudiants de la Comunitat Valenciana es presenten a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), la qual cosa representa un descens del 1,94% respecte a l’any anterior. Estes proves començaran dimarts que ve 3 de juny i són crucials per a accedir a l’educació superior a la regió.
Dels inscrits, 41,5% són hòmens i 58,5% dones. La majoria, el 91,5%, prové del Batxillerat, i el 8,5% restant procedix de cicles formatius. La distribució d’estudiants per universitat és la següent: 6.665 a la Universitat de València, 5.976 a la Universitat Politècnica de València, 3.993 en la Universitat d’Alacant, 2.879 a la Universitat Jaume I de Castelló i 4.261 en la Universitat Miguel Hernández d’Elx.
S’observen variacions en la matrícula: descens a la Universitat de València (-4,8%), la Universitat Politècnica de València (-1,97%) i la Universitat d’Alacant (-3,15%), mentres que hi ha augment a la Universitat Jaume I de Castelló (3,1%) i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (0,7%).
Cal assenyalar que la matrícula en la UPV i la UV s’ha vist afectada a causa de la dana del passat 29 d’octubre, amb alguns estudiants optant per la convocatòria ordinària de juliol per a realitzar la prova.
Les proves comencen el dimarts 3 de juny
Amb l’examen de Castellà i conclouen el dijous 5 de juny amb diferents matèries com a Dibuix Artístic II, Arts Escèniques II, Anàlisi Musical II, Matemàtiques II, Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials, Llatí II i Ciències Generals. En cas de solapaments, es contempla la realització d’exàmens el divendres 6 de juny.
Els resultats estaran disponibles el 13 de juny a partir de les 13 hores i el període per a revisió de notes serà del 16 al 18 de juny. Les qualificacions definitives es publicaran el 20 de juny.
Alerta sobre errors ortogràfics que poden restar nota
Especialistes de l’editorial valenciana Rubio advertixen que errors ortogràfics comuns poden penalitzar fins a un 10% la nota en els exercicis escrits de la PAU. Entre estos errors més freqüents es troben confondre a veure amb haver-hi, escriure amb ‘h’ paraules com tirar, mesclar vaja i barra, o usar incorrectament sinó i si no.
Impacte de les xarxes socials en l’escriptura
L’editorial assenyala que la sobreexposició a les xarxes socials i la prevalença del llenguatge digital, juntament amb la reducció de l’hàbit d’escriure a mà, han disminuït les habilitats lingüístiques dels jóvens. Això genera errors freqüents en la redacció, dificultats per a organitzar idees i falta de seguretat en enfrontar-se a proves escrites clau per al seu futur acadèmic.
Recomanacions per a millorar l’ortografia
Rubio recomana recuperar l’hàbit de l’escriptura manual, fomentar la lectura freqüent i cultivar el gust per expressar-se amb correcció des de la infància, per a previndre deficiències durant etapes crucials com a Batxillerat i evitar penalitzacions a la PAU.
Entre les faltes clau ressalten l’ús incorrecte d’hi ha, ací i ai; confondre’s en escriure llendo en lloc d’anant; i mesclar termes com perquè, per què, perquè i perquè, o troba, hi haja, allà i institutriu.
Consells finals per a l’èxit
Finalment, insistixen en la importància de revisar amb atenció l’ortografia, accentuació i puntuació abans d’entregar els exàmens, i suggerixen emprar sinònims per a evitar errors en la grafia. Estes mesures poden marcar la diferència per a aconseguir la nota necessària per a entrar en la carrera desitjada.