Mor el periodista, escriptor i exdiputat Fernando Delgado

Tant a la seua faceta literària com política, Delgado es va manifestar com un gran defensor del diàleg

El periodista, escriptor i exditputat a les Corts Valencianes Fernando Delgado ha mort este diumenge als 76 anys, segons ha avançat La Ser i han confirmat a Europa Press fonts pròximes al difunt.

Fernando Delgado, nascut a Santa Cruz de Tenerife però un faurer més des que fa anys es va instal·lar en esta localitat valenciana, va cultivar una extensa trajectòria com a periodista i escriptor. Va publicar novel·les, poemaris, cròniques i assajos. El 1995 va guanyar el Premi Planeta per ‘La mirada de l’altre’, i el 2015 l’Azorín per ‘Els seus ulls en mi’. Amb la seua primera novel·la va obtindre el Premi Benito Pérez Armas; amb la segona, el Pérez Galdós.

A la seua faceta periodística, va ser cap de programes de Ràdio Exterior d’Espanya, director de Ràdio 3 i de Ràdio Nacional d’Espanya; conseller d’Administració de RTVE, presentador i coordinador dels Telenotícies del cap de setmana de TVE i director del programa ‘A vivir, que son dos días’, a la Cadena SER.

Va rebre el Premi Europa a Salern, el Ondas Nacional de Televisió, l’Antena d’Or de l’Associació de Ràdio i Televisió i el Vila de Madrid Mesonero Romanos.

Els bibliotecaris de la Comunitat Valenciana el distingiren com a bibliotecari d’honor i fou president del Patronat del Museu de Belles Arts de València.

“Ens queda la memòria i la seua literatura”

Després de conèixer la notícia de la seua mort, nombroses personalitats del món del periodisme i la política han mostrat dolor a través de les xarxes socials. Així, el PSPV-PSOE ha ressaltat al seu compte de ‘X’ que “la memòria de Fernando Delgado no ens deixarà mai”. “Un home de paraula que sempre ha portat la justícia com a bandera i la igualtat com a objectiu. Descansa en pau. Sempre amb nosaltres”, han escrit. Des del PSOE de Tenerife –la seua ciutat natal– han lamentat la pèrdua: “Que la terra li siga lleu. Descanseu en pau”.

Així mateix, l’expresident de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que “una empremta inesborrable deixen molt poques persones”. “Fernando Delgado en va ser, per a mi, una”, ha postil·lat, i ha lamentat que “se’ns acaba de marxar Fernando. I és immensa la tristesa”. “Només em consola tot allò que ens ha ensenyat i volgut. I que Paco Brines ja gaudeix amb ell allà dalt. Gràcies, amic”, ha manifestat al seu missatge, acompanyat d’una foto d’ell mateix amb el periodista.

Altres socialistes com l’exsíndic Manolo Mata o l’exconsellera de Sanitat i portaveu de la formació a l’Ajuntament d’Alacant, Ana Barceló, també han trasllat els seus missatges. “Company, amic, confident, guia, llum. Algú del que sempre aprenies ia qui admiraves”, ha escrit el primer, juntament amb diverses imatges; mentre que Barceló s’ha mostrat “consternada” i ha desitjat al seu “company” que la “terra siga lleu”.

Des del PP, el president de la Generalitat, Carlos Mazón ha expressat el seu “profund pesar” per la mort de Fernando García Delgado. “El seu llegat en la literatura i el periodisme perdurarà com a inspiració per a les futures generacions”, ha reivindicat, i ha traslladat els seus condols a la seua família i éssers estimats.

L’alcaldessa de València, María José Catalá, ha lamentat “molts la pèrdua de Fernando Delgado”. “Era una persona extraordinària i donava gust escoltar-lo i llegir-lo. Perdem un gran. DEP”, ha afegit.

El portaveu de Compromís al Senat, Enric Morera, ha mostrat la seua “pena” per la mort del seu “amic” Fernando Delgado, a qui s’ha referit com una “bona persona, culta i entranyable”. “Va obrer camins. Ja és amb el seu gran amic Francisco Brines i Didin Puig. Ens queda la memòria i la literatura. Ho trobarem a faltar. DEP”.

Fernando Delgado serà enterrat este dilluns a Faura (València), que decreta tres dies de dol oficial

L’Ajuntament de Faura ha expressat en un missatge en xarxes socials el seu dolor per la pèrdua del seu estimat veí –canari de naixement–, “que es va convertir en un faurer més quan, cap al 2002, va decidir instal·lar-se al poble”.

El 4 de desembre del 2012 l’Ajuntament li va concedir la distinció de Ciutadà d’Honor per haver-se convertit “en un ambaixador involuntari del poble i portar el nom de Faura més enllà de les nostres fronteres”, recorden des de la institució.

Amb les ‘Casa de Carmen, Faura‘ Fernando va acabar totes aquelles novel·les escrites al nostre poble. Deixant constància del racó del món on la seua imaginació havia donat vida a tants personatges i històries. Hui, ets tu qui deixa a Faura una empremta inesborrable, perquè sempre recordem que en esta ‘Casa de Carmen’ va viure el nostre Ciutadà d’Honor, el nostre estimat santacreuer de Faura, Fernando Delgado”, afegeixen.

ÚLTIMES NOTÍCIES