La Universitat d’Alacant juntament amb l’Ajuntament de La Nucia han impulsat la creació d’un Observatori Internacional d’Intel·ligència Artificial (IA) Educativa. Este innovador centre científic es proposa investigar l’impacte de la IA en l’aprenentatge i l’ensenyança amb el principal objectiu de disminuir la bretxa educativa.
L’observatori forma part de la Càtedra UNESCO d’Educació, Investigació i Inclusió Digital de la UA i compta amb el suport d’experts internacionals procedents d’institucions com la Universitat Central de Florida (els Estats Units), la Universitat d’Hong Kong, l’Acadèmia de Ciències d’Egipte i l’Escola Superior d’Administració i Direcció (EESA).
La seua missió
La seua missió és analitzar com la IA pot presentar solucions educatives innovadores que potencien la formació en tots els nivells educatius, promovent una educació més equitativa, inclusiva i accessible. Per a això, colaborarn amb grups d’investigació, professionals del sector i diferents entitats per a desenrotllar estudis, programes i aplicacions que puguen implementar-se en centres educatius.
Llançament i presència
El llançament de l’observatori va tindre lloc a La Nucia durant un acte amb la presència de la directora de la càtedra UNESCO i vicerectora de la UA, Rosabel Roig Vila, qui va subratllar la importància de la col·laboració global. Universitats de continents diversos com Europa, Amèrica i Àsia formen part d’esta iniciativa, garantint un enfocament multidisciplinari i multicultural per a promoure un ús responsable, ètic i didàctic de la intel·ligència artificial en educació.
Objectius i participació
Rosabel Roig va emfatitzar que l’observatori serà un espai per a comunicar i transferir coneixements a la societat i als docents, facilitant que puguen aplicar ferramentes tecnològiques a l’aula per a afavorir l’aprenentatge de l’alumnat i reduir les disparitats educatives. També van participar destacats professors i responsables acadèmics de la UA i de l’Ajuntament de La Nucia.
Futur de l’educació amb IA
Amb esta iniciativa es busca no sols potenciar la innovació educativa a través de la IA, sinó transformar l’accés i la qualitat educativa per a aconseguir una societat més justa, igualitària i inclusiva. L’Observatori Internacional d’IA Educativa representa un pas ferm cap a la integració tecnològica sostenible i responsable en els sistemes educatius contemporanis.