Acudix a la seua primera reunió amb el comissionat del Govern amb voluntat d’acordar i no de reclamar
VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
El vicepresident segon i conseller per a la Recuperació després de la dana, Francisco José Gan Pampols, ha assegurat hui dilluns que no té un termini fixat per a finalitzar la reconstrucció després de la dana, encara que ha admès que li “agradaria que fóra abans” del primer aniversari del fatídic 29 d’octubre.
“No es pot prometre el que no es pot complir. No tinc un termini. M’agradaria –i vaig a remarcar, m’agradaria– que abans del 28 d’octubre la normalitat, tal com existia abans del dia 29, s’haja aconseguit”, ha manifestat en declaracions als mitjans després d’una reunió a Aldaia amb el seu alcalde, Guillermo Luján.
Respecte a la seua primera trobada d’esta vesprada amb el comissionat del Govern per a la Recuperació, José Mª Àngel, Gan Pampols ha afirmat que acudix amb “el millor dels esperits”, en considerar que el també exsecretari autonòmic d’Emergències és “algú que té molt clares quines són les prioritats per a esta terra”.
Sobre si li reclamarà alguna cosa, ha remarcat que “no és una qüestió de reclamar, sinó d’acordar”. “Nosaltres ara mateix el que necessitem és traure avant un pla de recuperació en el qual les tasques i el pressupost que les recolza estiga perfectament definit i satisfet, ha asseverat.
Respecte a la situació d’Aldaia, el conseller per a la Recuperació ha advocat per escometre una solució integral en tota la llera i una sèrie d’obres estructurals en tota la façana mediterrània, a causa que les serres prelitorals estan prop del mar i es veuen afectades quan plou per la violència i la quantitat d’aigua.
L’ALERTA MÒBIL I EL COMANDAMENT ÚNIC
D’altra banda, qüestionat per si coneix qui és la persona que va ordenar enviar l’alerta mòbil en la vesprada del 29 d’octubre, el vicepresident ha garantit que la Generalitat aportarà esta informació, com ha reclamat la jutgessa que investiga la dana. Encara que ha assegurat que desconeix qui va ser, ha indicat que “llevat que siga un sistema automàtic que responga a la veu” hi ha algú que va donar esta ordre.
Segons ha tornat a explicar, el Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) constituït per la dana té “dos codirectors (Estat i Generalitat) que són corresponsables”: “Estes dos persones prenen les decisions de l’única forma que la poden prendre dos persones, que és per acord. Si una de les dos no està d’acord, llavors no hi ha un acord, no hi ha una decisió”.
“Quan esta decisió s’adopta, hi ha un comandament únic que és l’encarregat d’ordenar que s’execute. Esta ordre la rebrà algú i l’executarà. No sé qui és esta persona, però segur que existix una persona. No hi ha una consola que tinga quatre botons perquè hi haja quatre mans que l’estrenyen”, ha relatat, i ha assenyalat que “una vegada adoptada la decisió, la materialització, el portar-la a la pràctica, és del comandament únic”.
Qüestionat llavors per si la decisió final depèn de la Generalitat, ha remarcat que no és així, sinó que codirigir és “adoptar decisions entre dues persones”. “Una vegada adoptada la decisió, la materialització, el portar a la pràctica, és del comandament únic. Però cal entendre bé aquest terme: dues persones aconseguixen un acord i una de les dos està obligada a portar-ho a terme”, ha exposat.