Plataforma per l’Ensenyament anuncia accions en suport a la vaga del 23 de maig: ‘Cal deixar les aules buides’

Critiquen la “retallada” de 150 aules d’infantil i primària per al pròxim curs i creuen “una excusa” atribuir-ho a la baixa natalitat

VALÈNCIA, 9 (EUROPA PRESS)

La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic ha anunciat accions en suport a la vaga educativa del pròxim 23 de maig, que, segons ha recalcat, tindrà l’objectiu de “deixar les aules buides” per a lluitar contra “les polítiques de retallades, districte únic i arranconament del valencià” del Consell.

Així ho ha donat a conèixer aquest dijous a les portes de la Conselleria d’Educació el portaveu del col·lectiu i president de Fampa-València, Rubén Pacheco, qui ha estat acompanyat pels representants dels sindicats i les organitzacions que, de forma unitària, estan preparant iniciatives per a denunciar “les polítiques de retallades, districte únic i arrinconamiento del valencià del PP-Vox”.

En primer lloc, han anunciat concentracions per als dies 9 i 16 de maig en els centres escolars. A més, el dimecres 15 de maig s’han organitzat assemblees informatives sobre la vaga per a tota la comunitat educativa a Gandia, València, Castelló i Alacant i el 16 de maig, la Plataforma ha convocat una concentració a Les Corts Valencianes i per a denunciar les retallades de les EOI.

Finalment, el 23 de maig, dia de la vaga, hi haurà al matí concentracions a Elx, Alacant, València i Castelló –a espera de conèixer noves ciutats que se sumen a la convocatòria de vaga– i manifestacions a Alacant, València i Castelló a la vesprada.

A més, els sindicats i organitzacions que componen la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic han informat que pròximament li demanaran una reunió al conseller d’Educació, Jose Antonio Rovira, per a fer-li arribar les seues demandes.

Així mateix, la Plataforma en el seu manifest de vaga ha animat tant a alumnes, docents com també als pares a sumar-se a la concentració per a reclamar la millora de les condicions laborals del professorat; la no paralització del Pla Edificant; la fi de les retallades de les EOI; una educació en valencià de qualitat; l’exigència d’una enseñanaza basada en valors ètics i democràtics així com la negativa al districte únic “segregador”.

“DETERIORAMENT” NEGOCIACIONS

El coordinador d’Acció Sindical de STEPV, Marc Candela, ha denunciat la “deterioració” de la negociació col·lectiva tant amb els sindicats educatius com amb el Consell Escolar valencià i les Mesas de pares i mares, la qual cosa, al seu judici, “deteriora la capacitat de negociació dels sindicats” ja que assegura que “hi ha una sèrie de normatives que s’estan publicant sense passar per la Mesa”.

El representant d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha assenyalat que la llei de ‘llibertat’ educativa va “a per totes” i retalla “totalment” el percentatge de valencià que es dona en les aules. “El valencià està en inferioritat, i para això estan les lleis i els governs que han de fer que es defense i que es desequilibre i que siga una potenciació en positiu”, ha asseverat.

Així, Moreno ha lamentat que amb aquesta nova llei el govern s’està “carregant” un consens de més de 40 anys. “La Llei d’Ús va ser aprovada sense cap vot en contra de cap partit que hi havia en aquest moment quan es va aprovar”, ha recordat.

En aquest sentit, ha insistit que “tot ciutadà” de la Comunitat té dret a aprendre valencià i ha advertit que aquesta llei “discrimina” a unes zones d’unes altres i que aquells que volgueren aprendre valencià haurien de desplaçar-se.

Per la seua banda, el repesentante sindical d’UGT del País Valencià, Kilian Cuerda ha indicat que el govern de PP-Vox està “atemptant greument” contra l’educació pública valenciana i contra els interessos dels estudiants i dels professors.

“ATEMPTAT” CONTRA EDUCACIÓ PÚBLICA

“És increïble i no és tolerable que un responsable de l’administració pública –el conseller d’Educació– danye d’aquest forma l’estructura de la pròpia administració educativa pública”, ha subratllat i ha afegit que la mobilització no és només una qüestió sobre els drets laborals del professorat ni una qüestió sindical, sinó que és una qüestió de “tota la societat”.

El responsable d’Educació Pública de CCOO PV, Rafael Martínez, ha destacat que des de principi de curs, amb les adjudicacions “fallides”, es porta advertint de les retallades en educació que, en aquests moments, s’han estès fins a diferents àmbits.

“Hi ha un govern que torna a les retallades i torna a la segregació i la contestació de la comunitat educativa ha de ser unànime”, ha subratllat.

Els representants del Sindicat d’Estudiants, Ana Hidalgo i Carlos Naranjo, han animat als estudiants i als professors a deixar les aules “buides” aquest pròxim 23 de maig davant d’aquest “atac gravíssim” al conjunt de l’educació pública.

DISMINUCIÓ AULES INFANTIL I PRIMÀRIA

D’altra banda, preguntats per la reducció de les aules d’infantil i de primària en la proposta d’arranjament escolar del pròxim curs 2024-2025 –unes 150–, Pacheco ha criticat que el govern diguera que era una decisió provisional, ja que ho considera “una manera absolutament ridícula d’enganyar a la població”.

“Estan retallant en aules de manera absolutament desmesurada i descomunal en la pública”, ha apuntat al mateix temps que ha censurat que les aules de les escoles concertades no estan en aquest llistat pel que creu “insultant” que ho mostren com alguna cosa provisional.

Per la seua banda, el coordinador d’Acció Sindical de STEPV ha indicat que aquesta retallada d’unitats en infantil i primària és l’explicació que el districte únic “segregador” va acompanyat de retallades en l’educació pública.

“L’excusa era la baixada de natalitat però la baixa natalitat es porta patint molts anys i el que s’ha fet fins ara ha sigut augmentar el nombre d’aules d’infantil que ara s’ha frenat en sec i s’ha anat per a arrere”, ha assegurat.

La Plataforma està integrada per FAMPA-València, STEPV, Federació d’Educacio CCOO PV, UGT Ensenyament Serveis Públics PV (UGTSP-PV), Escola Valenciana, CAVE-COVA, CGT PV-M, FAAVEM, FEPV, SEPC València, BEA, Sindicat d’Estudiants, Associació de Diectors de Primària-PV, Associació de Directors de Secundària, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica PV, ADIDE-PV, FAMPA-Enric Valor, FAMPA Penyagolosa i València Laica.

ÚLTIMES NOTÍCIES