El fiscal superior de la Comunitat Valenciana, José Francisco Ortiz, ha mostrat una profunda preocupació per l’augment dels il·licits contra la llibertat sexual i l’accés cada vegada més precoç dels joves a la imatges. En la seva intervenció davant la comissió de Coordinació de Les Corts per a exposar la Memòria de la Fiscalia de la Comunitat Valenciana 2024, ha defensat la importància de reforçar l’educació afectiu-sexual com a eina clau per abordar aquesta problemàtica.
Ortiz ha enfatitzat que la seva responsabilitat és la de protegir tots els joves, tant espanyols com migrants, insistint que “la nostra funció és vetlar pel seu interès, que han d’estar protegits en qualsevol circumstància”.
Quant a les dades, ha indicat que durant el període 2022-2023, els il·licits contra la llibertat sexual a València van passar de 1.093 a 1.214 casos, a Alacant de 1.009 a 1.016, i a Castelló de 350 a 385, assenyalant que aquestes xifres, tot i l’augment, no són “alarmants”. Els il·licits d’agressions sexuals han augmentat gairebé un 88%, amb 760 casos registrats el 2023, i les violacions han passat de 2 a 8, mostrant un increment alarmant del 300% en aquest tipus de il·licits.
En relació amb la violència desigualitària, Ortiz ha subratllat la importància de la prevenció i conscienciació, destacant que el 2023 es van registrar 28.214 víctimes de violència de gènere a la Comunitat Valenciana. Això representa un augment del 14,1% respecte a l’any anterior, amb sis femmes assassinades.
Per la seva part, l’increment de il·licits per part de joves de 14 anys és un fet preocupant; Ortiz ha atribuït aquest ascens a la falta d’una formació adequada en temes afectius i sexuals, així com a l’accés precoç a materials pornogràfics. Ha advertit que aquesta situació pot trivialitzar conductes violentes i donar una imatge errònia de les relacions sexuals.
“Tots hem de ser conscients d’aquesta realitat i adoptar mesures per evitar aquest preocupant increment”, ha assenyalat. Ortiz també ha reconegut la necessitat de més recursos pels professionals del dret en aquest àmbit, així com una col·laboració institucional més efectiva per evitar que els joves infractors es quedin sense el suport necessari.
Pal·liar l’augment d’aquests comportaments és una responsabilitat compartida. Cal una resposta col·lectiva que impliqui totes les institucions i la societat en el seu conjunt per protegir els nostres joves i garantir el seu benestar emocional i sexual.