La pròrroga per sis mesos dels descomptes que es venen aplicant al transport públic des de 2022 entra en vigor este dimecres després de publicar-se en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el Reial decret llei que els regula.
Estos descomptes seran aplicables només fins a juny de 2025, data a partir de la qual es crearà un abonament únic de Rodalia de 20 euros per a tota Espanya, al mateix temps que es continuarà descomptant en, almenys, un 40% el transport autonòmic.
D’esta manera, de gener a juny de 2025 continuarà la gratuïtat dels trens de Rodalia, Rodalies i Mitjana distància, i dels autobusos estatals, així com els descomptes mínims del 50% en el transport urbà i metropolità (l’Estat finança un 30% i les comunitats i ajuntaments la resta).
A més, els Rodalia de Cantàbria i Astúries i el transport públic terrestre de Canàries i Balears seran gratis durant tot l’any, i els Avant també conservaran el descompte del 50% fins a desembre de 2025.
Els servicis d’altes prestacions entre Múrcia i Alacant, i els Avant entre Ourense i la Corunya continuaran sent gratuïts fins al 30 de juny de 2025, igual que les relaciones punt a punt Madrid-Salamanca, usant l’abonament de Mitjana distància. En el Avant Express de Barcelona a Tortosa, exclòs l’origen/destine Barcelona-Tarragona també seran vàlids estos bons gratuïts.
A partir de l’1 de gener també s’activarà un sistema de descomptes d’almenys el 50% per a promoure l’ús de la bicicleta compartida (l’Estat finançarà el 30% i els ajuntaments l’altre 20%).
A partir de juliol de 2025
Per part seua, els descomptes actuals decauran al juny del pròxim any i a partir de juliol entrarà un nou sistema en vigor, incloent-hi la gratuïtat de tot el transport públic col·lectiu per a menors de 15 anys.
Respecte al nou abonament de 20 euros per als Rodalia de tota Espanya, els joves d’entre 15 i 26 anys, tots dos inclosos, pagaran només 10 euros, i els menors de 15 anys, res.
Els abonaments de mitjana distància convencional tindran descomptes del 40% i seran gratis per als xiquets. Per als joves d’entre 15 i 26 anys, la rebaixa puja al 50%. Els servicis d’autobús de titularitat estatal tindran descomptes d’entre el 40% i el 70% en funció de l’edat i el tipus d’abonament que s’adquirisca.
Quant al transport urbà i metropolità de titularitat autonòmica i local (com els abonaments que s’usen a Madrid), el Ministeri finançarà la seua gratuïtat per als menors de 15 anys i un descompte del 50% per a abonaments jove. Per a la resta dels títols, excepte els turístics, els senzills i els d’anada i tornada, es promou un descompte de, almenys, el 40%, que haurà de ser cofinançat al 20%.
Cost de 1.609 milions
Al finançament de totes estes mesures, tant les del primer semestre com les del segon, el Govern destinarà 1.608,7 milions d’euros, amb l’objectiu de fomentar l’ús del transport públic col·lectiu en la mobilitat quotidiana, com a mitjà “més segur, fiable, còmode, econòmic i sostenible”, tal com s’arreplega en el Reial decret llei aprovat este dimarts en l’últim Consell de Ministres de l’any.
“Amb esta pròrroga s’inicia un període de transició per a donar l’impuls definitiu al transport públic col·lectiu en la mobilitat quotidiana, aprofundit en l’ús d’alternatives més sostenibles que contribuïsquen a reduir l’ús del vehicle privat, la dependència dels combustibles fòssils i, per tant, les emissions contaminants”, ha defés el Ministeri de Transports.
En 2024, la previsió de tancament apunta a un increment del 10% dels viatges, constituint un altre rècord en l’ús del transport públic. A més, només en l’últim quadrimestre de l’any, s’han expedit 1.683.934 abonaments gratuïts de Rodalia, 616.878 de Mitjana distància i 106.204 de *Avant.