El grup socialista PSPV-PSOE ha acusat el Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) de fer canvis legislatius a mesura, en benefici d’uns certs interessos empresarials. Segons indiquen, el PPCV ha eliminat la distància mínima obligatòria entre cases d’apostes i col·legis, instituts o centres de salut, una mesura sol·licitada pels lobbies del sector del joc.
Així mateix, el PSPV denuncia que el PP ha perdonat 14 milions d’euros en impostos a les empreses del sector nuclear, afavorint a estes companyies a costa de la gestió pública.
Proposta per a restablir la distància de seguretat
El síndic socialista en Les Corts, José Muñoz, ha anunciat que presentaran una iniciativa per a revertir la reducció de la distància mínima, establint novament els 850 metres entre les cases de joc i els centres educatius i de salut.
A més, plantegen una proposta perquè les empreses nuclears tornin a pagar l’impost que ha sigut eliminat.
Crítiques a les polítiques de Mazón i Vox
José Muñoz ha vinculat estes decisions a la gestió del president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, i a l’acord amb Vox, assenyalant que estes lleis a la carta afavorixen a constructors, residències i companyies elèctriques.
Entre altres mesures criticades, esmenten que la construcció de vivendes de protecció oficial (VPO) s’ha encarit, es permet edificar en zones inundables, i s’ha suprimit la limitació per a construir en la costa.
A més, destaquen l’eliminació d’impostos contaminants a empreses, la reducció de places en residències públiques i la disminució de la distància de seguretat entre cases de joc i centres educatius i sanitaris.
Impacte en la ciutadania i servicis públics
El portaveu socialista advertix que estes accions estan «afavorint a una xicoteta elit empresarial», mentres que la majoria dels valencians enfronten una menor recaptació pública que debilita progressivament els servicis essencials.
Per a finalitzar, José Muñoz ha sol·licitat a la consellera d’Hisenda, Ruth Merino, que informe sobre la quantitat d’impostos perdonats als lobbies des que governa Mazón i com estes decisions han afectat les finances de la Generalitat Valenciana.
Este debat posa en evidència les tensions polítiques i econòmiques que envolten a les normatives sobre cases de joc i fiscalitat en el sector nuclear a la Comunitat Valenciana, i la influència de grups de pressió en la formulació legislativa.