Puig anuncia que el Consell aprovarà el dilluns la reforma fiscal

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat aquest dijous que el Consell aprovarà la reforma fiscal dilluns que ve en una reunió extraordinària. El cap del Consell ha explicat durant la sessió de control en Les Corts que la reforma fiscal “progressiva” anunciada en el passat Debat de Política General, fa més de vint dies, serà aprovada finalment la setmana vinent al costat de la Llei d’Acompanyament. Encara que els seus socis de govern asseguren encara no hi ha acord i que “en aquests moments es continua treballant”.


Rebre les notícies de València Diari

Aquesta reforma que tindrà efectes retroactius des de l’1 de gener de 2022 per a començar a beneficiar a les famílies des d’enguany, recull un augment del 10% la quantia exempta de tributació a tots els ciutadans amb rendes inferiors a 60.000 euros; una nova tarifa autonòmica de l’IRPF per a aquest exercici; i un augment d’un 10% les deduccions i bonificacions fiscals. Així doncs les rendes de 10.000 euros s’estalviaran 94,5 euros; les de 20.000 s’estalviaran 117 euros; i les de 30.000 s’estalviaran 67 euros. Mentrestant, les rendes superiors a 60.000 mantindran “el seu esforç tributari” i no es beneficiaran de la baixada impositiva.

L’anunci del cap del Consell s’ha produït en resposta a la síndica del Partit Popular, Maria José Catalá, que l’ha acusat de “falta de credibilitat” i d’estar “prenent el pèl” als valencians, ja que “fa 23 dies que va pujar a aquesta tribuna va anunciar una suposada reforma fiscal”. En aquest sentit, Catalá ha criticat que el govern valencià pels quatre nous impostos, tres en la Llei del Canvi Climàtic, i la Taxa Turística, que assegura “castiguen les taulelleres, a la indústria i al sector turístic”.

El que necessita aquesta Comunitat és abaixar els impostos, canviar el model de finançament i una major inversió de l’Estat. La realitat és que en l’Avantprojecte de Llei de Mesures Fiscals pugen un 10% 4.529 taxes i no baixa ni un només imposat. Diu una cosa i fa una altra. Apugen impostos per la porta de darrere” ha assenyalat la portaveu popular, que també ha destacat la falta d’inversió dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) a Castelló, València, i sobretot, a Alacant.

La síndica del Partit Popular, Maria José Catalá, en Les Corts | PPCV

En aquest sentit li ha preguntat a Puig si acudirà a la manifestació convocada pels empresaris a Alacant i li ha convidat a pactar esmenes amb el PP per a millorar els pressupostos generals de l’Estat. Això sí li ha demanat que convoque eleccions perquè “Van com a pollastre sense cap. Diuen una cosa i després fan una altra”.

Per part seua, Puig ha defensat el treball del Consell per a “revertir un equilibri intern” dels PGE en la Comunitat Valenciana i ha criticat el “cinisme” de Catalá i que clamen “com si fora la fi del món” perquè la inversió estatal arriba actualment fins al 9,4%, mentre que quan governava el PP “mai pas del 6%”.

“Més serveis públics”

La síndica de Ciutadans (Cs), Ruth Merino, ha qualificat d’“almoina” i d’“ofensa” la reforma fiscal de Puig, perquè suposa una mitjana de “nou euros al mes”. També ha criticat que “amb el Botànic al volant, la Comunitat Valenciana continuarà sent l’infern fiscal d’Espanya” i que les arques valencianes han ingressat 1.800 milions més, però que “la gestió continua sent un fracàs”. Es pot saber què fan PSPV, Compromís i Podem amb els diners dels valencians?”, s’ha preguntat.

Per part seua, la portaveu de Compromís, Papi Robles, ha defensat que la reforma fiscal “garantisca els ingressos perquè la gent tinga la tranquil·litat dels serveis públics” i ha demanat que l’administració valenciana prioritze a les empreses que paguen major salari als seus treballadors. Mentre que la síndica de Podem, Pilar Lima, ha apostat per polítiques “valentes” per a impulsar el transport públic com l’abonament de 9 euros d’Alemanya.

En aquest sentit, “per a reforçarl’Estat de Benestar, Puig ha anunciat l’ampliació de la detecció precoç del càncer de mama a dones fins als 74 anys, ja que fins ara arribava als 69 anys; i la pròrroga de la rebaixa del 30% en el preu del transport públic fins a finals 2023. “Continuem treballant perquè el Pressupost de 2023 avanços en la progressivitat fiscal” ha manifestat.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies