Puig anuncia que el transport públic serà gratuït per a tots els joves menors de 30 anys

El transport públic de metro, tramvia i autobusos dependent de la Generalitat Valenciana serà gratuït per a tots els joves menors de 30 anys. Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la seua intervenció en el Debat de Política General que s’està celebrant aquest dimarts en Les Corts. El debat parlamentari més important de l’any, que en aquesta ocasió està marcat per la inflació, les causes judicials i les reformes fiscals.


Rebre les notícies de València Diari

Aquesta mesura s’aplicarà a partir del 9 d’octubre i estarà vigent durant tres mesos fins al 31 de desembre, coincidint amb la gratuïtat de Renfe. El transport públic serà completament gratuït per al milió i mig de valencians menors de 30 anys, concretament 1.553.000 valencians, la qual cosa suposarà un estalvi de 135 euros per jove si es compara amb la tarifa de l’any passat, segons ha detallat Puig.

De la mateixa manera, el cap del Consell ha avançat que la Generalitat aprovarà una deducció fiscal de 100 euros per a les hipoteques. Es podran beneficiar d’aquestes mesures le rendes individuals de fins a 30.000 euros i per a la tributació conjunta de 47.000 euros. “Soc conscient dels problemes de les empreses, autònoms, treballadors, estudiants i famílies. Soc conscient de les dificultats que està patint tota la societat” ha manifestat Puig.

Reforma fiscal valenciana

D’altra banda, el president ha avançat algunes de les mesures de la reforma fiscal valenciana “progressiva” i “per a la majoria social” que aplicarà el Consell com un augment del 10% la quantia exempta de tributació a tots els ciutadans, el màxim permés per la norma; o una nova tarifa autonòmica de l’IRPF per a aquest exercici amb nous trams adaptats a la situació actual, per exemple, les rendes de 10.000 euros s’estalviaran un 21% (94,5 €); les de 20.000 s’estalviaran un 7,3% (117 €), les de 30.000 s’estalviaran un 2,2% (67 €) i les rendes superiors a 60.000 el govern valencià intentarà que no es beneficie de la baixada impositiva. “Les rendes més altes pagaran igual que fins ara” ha afirmat.

Una altra de les mesures és l’augment d’un 10% les deduccions i bonificacions fiscals per fill o filla, per arrendament d’habitatge, per família nombrosa o monoparental, per conciliació del treball amb la vida familiar o per despeses en guarderia o col·legi de fills o filles menors de 3 anys. A més, s’ampliarà les persones beneficiàries, ja que passaran de 25.000 a 30.000 euros les rendes que podran beneficiar-se d’aquestes deduccions, mentre que les rendes superiors a 60.000 € hauran de mantindre “el seu esforç tributari”.

Els efectes d’aquesta reforma seran de caràcter retroactiu a l’1 de gener d’enguany i serà ja d’aplicació en la Renda de 2022. Així doncs, segons ha assegurat Puig, suposarà un estalvi mitjà de 111 euros per contribuent i un estalvi global de 150 milions a les famílies. “Aquestes tres mesures van dirigides als valencians que cobren menys de 60.000 euros, el 97,4% dels contribuents, és a dir, beneficiarà de manera directa a 1.344.000 valencians, la majoria de la societat” ha indicat Puig.

Com a exemple, ha assenyalat que, gràcies a les mesures anunciades, un jove solter menor de 35 anys, que guanya 28.000 euros, i que amortitza 8.000 euros de la seua hipoteca, s’estalviarà 530 euros en la declaració; una parella jove, amb dos fills xicotets, que guanya 30.000 i 38.000 euros, s’estalviarà 845 euros en la declaració, una parella de menors de 35 anys, que paga 8.000 euros anuals de lloguer, i gana 18.000 i 21.000 euros, s’estalviarà 262 euros o una família monoparental amb un fill de 4 anys i uns ingressos de 25.000 euros s’estalviarà 224 euros.

Ara és el moment d’un ajust fiscal amb tres pilars: ajudar a les rendes mitjanes i baixes, fomentar l’activitat econòmica i l’ocupació, i protegir als qui més castiga la inflació” ha assegurat Puig, que també ha ressaltat que “ací ni immobilisme ni regals fiscals a les fortunes. Uns abaixen impostos als més rics i ací s’ajuda a ‘arribar a fi de mes’ a la majoria de la societat. “Hui abaixem els impostos a 1,3 milions de valencians“.

En aquest sentit, el dirigent socialista ha afirmat que la Comunitat Valenciana mantindrà l’impost de patrimoni, que el Partit Popular està abanderant la seua baixada a Andalusia, Galícia o Múrcia. Segons ha explicat Puig, només el 0,5% dels valencians tributen aquest impost, és a dir, els que tenen un patrimoni superior al mig milió d’euros. “Aquest ha aportat en el que portem d’any 187 milions d’euros i gràcies al treball de la inspecció, ja aconseguim els 200 milions”.

200 milions d’euros per a la creació d’ocupació

El president també ha avançat que es promourà el major Pla d’Ocupació, amb més de 200 milions d’euros, i ha detallat en aquest sentit que els programes de contractació de joves s’incrementaran el 50% (fins a 57 milions d’euros), que es duplicarà el suport a la contractació indefinida de col·lectius vulnerables (fins als 26 milions), que es destinaran 12 milions a tallers d’ocupació per a joves amb dificultats de trobar treball i que també es crearà el Pla Avalem Capacitats, per a persones amb diversitat funcional.

A més, ha avançat un altre paquet d’iniciatives per a fer costat als sectors productius, amb un nou servei de justícia gratuïta per a les pimes, microempreses, persones treballadores autònomes i treballadors i treballadores per compte propi que afronten impagaments, acomiadaments o altres problemes derivats de la inflació i la guerra.

Així mateix, l’Institut Valencià de Finances començarà a mobilitzar 180 milions en préstecs a les empreses a l’1,5%, amb un 20% d’ajuda no reembossable i a retornar en 10 anys, amb fins a 5 milions d’euros per empresa per a ajudar a invertir i a afrontar despeses operatives davant la pujada dels tipus d’interés.

Últimes notícies

Notícies relacionades

Activar notificacions D'acord No, gràcies