L’alta velocitat ferroviària a Espanya ha aconseguit l’any 2024 el seu màxim històric de passatgers, fregant els 40 milions, la qual cosa representa un augment del 22% respecte a l’any 2023. Este creixement s’ha concentrat principalment en els corredors on existix competència entre diferents operadors.
El corredor Madrid-Alacant ha sigut el que més creixement ha registrat, augmentant el seu nombre de viatgers en un 33% i aconseguint els 4 milions de passatgers. Per part seua, la línia Madrid-València també ha experimentat un creixement significatiu del 10%, amb un total de 5,6 milions de viatgers.
Creix la competència i baixen els preus
L’informe anual del sector ferroviari publicat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) destaca que altres corredors amb competència també mostren increments notables, com Madrid-Barcelona amb un 6% més de viatgers, arribant a 14,6 milions, i els trajectes cap a Andalusia (Madrid-Sevilla, Màlaga i Granada), amb uns 5 milions de passatgers en cada ruta i un augment del 28%.
La liberalització del sector ferroviari ha impactat directament en els preus, que han baixat considerablement en comparació amb 2019. En el corredor Madrid-Barcelona, les tarifes han caigut un 35%, mentres que a Madrid-València la reducció ha sigut del 42%. En els corredors on la competència va operar per primera vegada durant 2024, com Andalusia i Alacant, els preus van disminuir al voltant d’un 20% respecte a l’any anterior.
Quotes de mercat i quotes modals ferroviàries
En tots els corredors amb competència, Renfe ha mantingut quotes de mercat que oscil·len entre el 50% i el 73%. Paral·lelament, els nous operadors han guanyat presència: Iryo va aconseguir un 28% de quota en les rutes andaluses i Ouigo va aconseguir la mateixa quota al Madrid-Alacant, incrementant la seua participació en huit punts percentuals en 2024.
Gràcies a esta competència, la quota modal ferroviària en els corredors afectats va superar el 80%, amb Madrid-Barcelona i Madrid-Màlaga registrant el menor percentatge, si bé encara amb un sòlid 82%.
Desacceleració en el transport de mercaderies i dades addicionals
Mentrestant, el transport ferroviari de mercaderies ha descendit un 3% en tones i volum respecte a l’any anterior, situant-se per davall dels nivells de 2020. Renfe Mercaderies, per part seua, va perdre quatre punts percentuals de quota tancant l’any amb un 42%, la mitat de la quota que posseïa en 2011.
Quant als cànons ferroviaris, estos van incrementar un 5% en 2024, aconseguint els 1.403 milions d’euros. A més, les subvencions públiques han contribuït a mantindre la demanda de servicis de Mitjana distància per damunt dels nivells de 2019 en més d’un 50%. També els servicis de Rodalia van experimentar un lleuger augment de l’1%, arribant a un total de 549 milions de passatgers en tots els servicis ferroviaris.
L’auge de l’alta velocitat confirma la preferència creixent pel tren enfront de l’avió en les principals rutes nacionals, consolidant una tendència cap a un transport més sostenible i competitiu a Espanya.