Reeditat el llibre que revisa l”apassionant’ biografia de la pionera del cinema Helena Cortesina

VALÈNCIA, 22 (EUROPA PRESS)

La Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i la Mostra de València-Cinema del Mediterrani han reeditat el llibre ‘Helena Cortesina. Una cineasta pionera a Espanya’, escrit per la realitzadora i crítica Irene de Lucas Ramón.

El director general de l’IVC, Álvaro López-Jamar, ha assenyalat que, “amb la reedició d’este llibre, tant l’institut com la Mostra volen recordar a una figura molt destacada de la cultura valenciana durant les primeres dècades del segle XX, que va ser també una de les grans pioneres del cinema espanyol”.

Helena Cortesina, apunta, “s’ha mantingut en l’oblit durant molts anys, malgrat ser la primera dona a dirigir i produir un llargmetratge a Espanya i una artista polifacètica, vitalista i incansable, que des de molt jove va triomfar en el teatre, la dansa i el cinema”.

Sobre la reedició del volum, el director artístic de la Mostra de València, Eduardo Guillot, ha destacat que, “tenint en compte la rellevància de la troballa de la Filmoteca Valenciana i l’enorme interès que va suscitar l’estudi d’Irene de Lucas dedicat a Helena Cortesina que Mostra de València i l’IVC van publicar el 2023, ens semblava molt oportú realitzar esta nova edició actualitzada i que el llibre passe a formar part de les col·leccions de la Filmoteca, la qual cosa permetrà que tinga una nova vida i servisca per a continuar difonent la figura de la cineasta valenciana, objectiu principal del projecte des del principi”.

La nova edició inclou un llibret amb material promocional del llargmetratge ‘Flor d’Espanya’, la pel·lícula que va dirigir i va produir Cortesina el 1921. El llibret va ser trobat recentment per l’Arxiu Fílmic de la Filmoteca Valenciana.

Amb portada del cèlebre cartellista valencià Luis Dubón, el llibret va ser imprés per l’empresa Sacadura Ltd, que va comprar els drets de distribució de la pel·lícula. Així mateix, inclou un tractament detallat de l’argument, amb esment a noms de personatges i referències a intrigues i trames de la història que es desconeixien fins ara.

També es reproduïx una conversa dels protagonistes amb quatre línies de diàlegs dels cartons, ja que la pel·lícula era muda, i diverses imatges inèdites del film. En este fullet promocional figuren un fragment d’un article de premsa del Mercantil Valencià i una entrevista amb José María Granada, guionista de la pel·lícula.

Sobre ‘Flor d’Espanya’, Irene de Lucas ha recordat que “les actrius productores no sempre dirigien, però ella s’atrevix a fer-ho i a més protagonitza el film. En la nostra investigació hem descobert que la pel·lícula es va estrenar primer a Cuba el 1922 i a Puerto Rico el 1923. Després va estar en cartell sis anys a Espanya i li va ajudar a aconseguir el seu objectiu: Cortesina va entrar en el circuit teatral com a actriu gràcies al reconeixement que li va donar esta cinta”.

ÚLTIMES NOTÍCIES