La Generalitat Valenciana ha confirmat la reaparició en la Marjal de la Safor del primer exemplar mascle d’àguila pescadora alliberat en 2023 dins del programa de reintroducció d’esta emblemàtica espècie a la regió.
Després del seu alliberament en la marjal de Pego-Oliva, estes àguiles romanen aproximadament dos mesos en la zona abans d’iniciar la seua migració cap a Àfrica. El secretari autonòmic de Medi Ambient i Territori, Raúl Mèrida, ha destacat este retorn com un assoliment significatiu per a la conservació de la biodiversitat i l’equilibri ecològic, destacant que estes aus exerceixen una funció vital en el medi natural, afavorint la vida d’altres espècies.
El projecte de reintroducció
El projecte de reintroducció, desenrotllat en col·laboració entre la Generalitat, la Fundació Iberdrola i la Fundació Migres des de 2022, busca retornar a la Comunitat Valenciana espècies que es van perdre a causa de canvis socials i ambientals. Mèrida emfatitza que la presència de l’exemplar en el seu hàbitat indica l’existència d’un entorn favorable per a la seua supervivència.
Identificació de l’exemplar
Este exemplar, identificat amb l’anella 1HC, va ser extret d’un niu a Escòcia el 9 de juliol de 2023 per a formar part del programa. Va ser el més xicotet dels 12 exemplars alliberats a Pego i va romandre en el lloc 47 dies abans d’emprendre la seua primera migració al setembre.
Detalls de l’espècie
L’àguila pescadora, coneguda científicament com Pandion haliaetus, és un rapinyaire amb distribució global, present en tots els continents excepte a l’Antàrtida. Encara que no està amenaçada a nivell mundial, les seues poblacions europees, especialment en la conca mediterrània, van patir un declivi considerable a la fi del segle XX.
Fases i objectius del projecte
El projecte iniciat en 2019, amb fases experimentals que van involucrar exemplars cedits per la Junta d’Andalusia i el Govern Balear, té com a finalitat restablir una població reproductora autosuficient en la Comunitat Valenciana després de més de 50 anys d’absència.
Estratègia i col·laboració
Dau el reduït de les poblacions espanyoles, des de 2023 s’incorporen 12 exemplars anualment procedents del nord d’Europa, especialment Escòcia. Este esforç conjunt busca a més connectar la població aïllada de Balears amb la creixent d’Andalusia per a consolidar l’espècie com a nidificant a Espanya.
Importància de les aliances
La Generalitat i les fundacions col·laboradores insistixen en la importància d’estes aliances per a garantir la continuïtat i èxit del programa de reintroducció, destinat a recuperar l’equilibri ecològic i la biodiversitat de la regió.