Sagunt a Escena reforça el protagonisme de la dansa amb Nacho Duato, Eduardo Guerrero i Christine Cloux

VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)

El festival Sagunt a Escena reforça en la seua 41 edició, que se celebrarà este mes d’agost, la presència de la dansa, que pren “un paper rellevant com una de les màximes expressions de la creació actual, amb protagonistes com Nacho Duato, Eduardo Guerrero o Christine Cloux, premi Max a la millor intèrpret femenina de dansa 2024”.

La directora artística del festival, Inma Expósito, destaca, en un comunicat, que, un any més, “la dansa forma part del festival, amb el seu llenguatge universal que no busca respostes conclusives, només evocació i estímul”.

“La dansa a Sagunt fa de la nit una promesa deliciosa, ens servix per a eixamplar el sentit de l’experiència humana, la seua condició desiderativa ens obri a explorar nous espais i pensaments. Una acumulació de bellesa intensa i naturalesa poètica que emana del cos dels ballarins”, agrega.

Així, dins de la programació prevista per a esta edició, el prestigiós coreògraf valencià Nacho Duato és l’encarregat d’inaugurar enguany el festival amb el seu projecte més personal: la seua pròpia companyia, que es va posar de llarg el passat 5 de juny al Teatre Principal d’Alacant i que té a Sagunt una de les primeres parades de la seua gira estival.

L’objectiu de Duato amb esta iniciativa és donar formació i treball a joves ballarins, així com recuperar peces que són part de la història recent de la dansa. En este sentit, l’1 d’agost oferix al Teatre Romano un dels seus programes més aclamats, compost per tres de les seues icòniques peces: ‘Jardí Tancat’, ‘Duende’ i Na Floresta.

D’altra banda, el 14 d’agost, el ballador gadità Eduardo Guerrero, qui ja va participar en el festival el 2021 amb ‘Guerrero’, torna al Teatre Romano amb ‘Jondo. Del primer llanto, del primer beso’. Per a esta creació recent ha comptat amb el coreògraf Sharon Fridman, qui acaba de rebre un Premi Max per ‘Europa’, que ha sumat la seua escriptura contemporània a la flamenca del propi ballador.

Músics i ballarins prenen un escenari en el qual tindrà paper central com a artista convidada la cantant de flamenc Carmen Linares, una de les veus de referència del flamenc i gran mestra per a tota la comunitat artística.

En l’espectacle, cinc quadres de dansa evoquen a cinc personatges de la literatura de Lorca que compartixen emocions amb el cante jondo, una expressió social i racial d’orígens borrosos: Rosita, Don Perlimplín, Mariana, Adela i El Director.

PREMIS I NOMINACIONS

Un altre dels “plats forts” d’esta edició és la participació de Christine Cloux amb el seu sol ‘Corps Seul’, amb el qual la ballarina i coreògrafa suïssa establida a València va rebre dilluns passat el premi Max a la millor intèrpret femenina de dansa, així com el guardó a la millor ballarina en l’última edició dels Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat.

En esta “preciosista” peça, en la qual els detalls són substancials, Cloux posa el focus en cada part del seu cos, alhora que reivindica el paper de les intèrprets madures que seguixen en l’escenari. ‘Corps Seul’ s’oferix en passada doble el dia 7 d’agost A la Casa dels Berenguer, un espai patrimonial ideal per a la proposta íntima de Cloux.

D’altra banda, la jove coreògrafa i ballarina Anna Mateu ha triat un tema sensible per a la seua peça ‘Arròs’ com és el de la cura del medi ambient, que podrà veure’s el dia 9 d’agost a les 20.00 hores a la plaça Antiga Moreria.

Mateu es val de la barreja dels llenguatges propis de la dansa i el circ per a plantejar de forma creativa i lúdica una realitat que afecta a tots. Amb la icònica imatge dels camps d’arròs com a referència estètica i visual, en l’equip es troben també Miguel Barreto, Mónika Vazquez i IIyà Gendler.

‘Arròs’ es construïx a partir de la coreografia de moviments acrobàtics inspirats en les formes i moviments de la naturalesa, com el creixement ascendent i cíclic de les llavors, i al seu torn en els costums i tradicions locals relacionades amb el cultiu de l’arròs.

ÚLTIMES NOTÍCIES