El Consell de Ministres ha aprovat este dimarts la declaració de zona greument afectada per una emergència de protecció civil per a aquells llocs de la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa, Andalusia, Catalunya i Aragó perjudicats per la DANA, així com un decret llei d’urgència amb ajudes econòmiques, laborals i fiscals per als afectats.
“La resposta que donarem des del Govern s’articularà en el marc d’un pla que anomenarem Pla de Resposta Immediata, Reconstrucció i Rellançament de la Comunitat Valenciana”, ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seua compareixença a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
Este pla constarà de tres fases: la primera, la resposta immediata, urgent; la segona, la reconstrucció de les zones afectades; i una tercera, la fase de rellançament i transformació.
“Una transformació necessària per a adaptar el territori a l’emergència climàtica que està afectant singularment el Mar Mediterrani”, ha assenyalat Sánchez.
El pla, segons ha assegurat Sánchez, “durarà el temps que siga necessari per a recuperar la normalitat a tot el territori afectat”. “Tot el que fem aquestes setmanes i els pròxims mesos s’emmarquen en aquest pla”, ha subratllat.
El primer paquet de mesures aprovat aquest dimarts pel Govern està destinat a ajudar les llars, les empreses, les comunitats autònomes i les institucions locals dels 75 municipis de la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa i Andalusia colpejats per la DANA . Aquestes mesures es poden ampliar a altres municipis en funció de les necessitats.
Una comissió interministerial coordinarà les fases 2 i 3 del pla
El Consell de Ministres també ha aprovat la creació duna comissió interministerial que coordinarà les tasques de reconstrucció i de rellançament del pla, és a dir, la fase 2 i la fase 3 del pla .
“Obrirem espais d´interlocució amb la ciutadania afectada, amb els ajuntaments, amb les administracions provincials i territorials afectades”, ha avançat Sánchez.
Així mateix, el Govern ha adoptat una sèrie de mecanismes per enfortir la cooperació bilateral amb els governs autonòmics afectats, especialment amb la Generalitat Valenciana.
El líder de l’Executiu també ha destacat que ja han sol·licitat formalment a la Comissió Europea l’ajuda del Fons Europeu de Solidaritat i han demanat al Consell Europeu i al Parlament Europeu l’aprovació, per via d’urgència, d’un nou reglament anomenat Restore que permetrà reprogramar els fons de cohesió FEDER i FSE Plus per dedicar part dels recursos a pal·liar els danys ocasionats per desastres naturals.
“Com sap Europa, Espanya sempre ha estat un país constructiu que ha ajudat la Unió Europea quan ha fet falta, i ara, lògicament, és el moment que la Unió Europea ens ajude a nosaltres”, ha asseverat Sánchez.
Les mesures aprovades aquest dimarts són de caràcter urgent i moltes es podran sol·licitar des de hui mateix. En aquest sentit, Sánchez ha detallat que el Consorci de Compensació estima que les compensacions d’assegurances arribaran a una xifra “absolutament inèdita” de 3.500 milions d’euros.
Són més de 70.000 les sol·licituds realitzades fins hui, i en tan sols una setmana, a partir de demà, però fonamentalment a partir de divendres, es podran transferir ja, per part d’aquest Consorci de Compensació, molts dels recursos”, ha indicat Sánchez, alhora que ha posat èmfasi que la pàgina web de La Moncloa oferirà un desglossament de totes i cadascuna de les mesures, amb els drets, quantitats ia quines ajudes es podran acollir els afectats.
Mesures inspirades en la gestió del Covid i el volcà de La Palma
El president del Govern ha explicat que aquestes mesures “s’inspiren en l’experiència acumulada en gestió de crisi per part d’aquest Govern durant els últims sis anys, i principalment inspirades en la resposta socioeconòmica a la pandèmia de la Covid-19 i a l’erupció del volcà de La Palma”.
Així, com passara durant la pandèmia, l’Executiu ha activat ajudes directes als ciutadans ia les empreses afectades, “amb la menor paperassa possible i amb la major celeritat i agilitat possible”.
En concret, el Govern transferirà fins a 72.000 euros per casos d’incapacitat; entre 20.000 i 60.000 euros per a la reparació dels habitatges danyats; fins a 10.300 euros per canviar o reparar mobles, electrodomèstics o els estris que s’hagen vist afectats i perduts; i fins a 37.000 euros per reparar elements de les comunitats de veïns, com ara els portals o els ascensors.
També transferirà ajudes directes per a les xicotetes i mitjanes empreses, per als treballadors autònoms, amb domicili fiscal a les zones afectades per la DANA, per un valor de 838 milions d’euros. Aquestes ajudes seran per als treballadors i treballadores autònoms, que oscil·laran entre els 10.000 i els 150.000 euros per a les empreses, en funció de quin siga el volum d’operacions.
“L’estimació que fem és que amb això estarem beneficiant 65.000 treballadors autònoms, i al voltant de 30.000 empreses, fonamentalment xicoteta i mitjana empresa”, ha comentat Sánchez.
El Consell de Ministres també ha aprovat una sèrie de mesures per reforçar els recursos financers i humans dels ajuntaments afectats. En aquest context, Sánchez ha valorat la feina dels alcaldes d’aquests municipis.
“Volem que els alcaldes de tots els signes polítics pugan donar el millor servei possible a la ciutadania en aquestes circumstàncies tan difícils i que puguen començar com més prompte millor les tasques de reconstrucció”, ha manifestat.
Govern pagarà el 100% de les despeses d’emergència dels ajuntaments
Per això, el Govern pagarà el 100% de les despeses d’emergència que tinguen els ajuntaments per la DANA. “Farem totes les accions que tinguen a veure amb la retirada del fang, la runa, els estris inservibles, el subministrament d’aigua potable, la neteja dels carrers, l’allotjament i la manutenció dels veïns afectats”, ha precisat.
A més, pagarà fins al 50% de totes les obres que hagen de dur a terme els pròxims mesos i anys per reparar les instal·lacions, les infraestructures, tant esportives com carreteres, centres cívics, centres culturals, amb l’objectiu de “recuperar la normalitat i la quotidianitat de tots aquests municipis”.
“Els compensarem pels impostos municipals que deixaran de percebre durant aquesta crisi i ampliarem la seua possibilitat de despesa amb les inversions financerament sostenibles”, ha postil·lat el president del Govern,
També s’habilitarà un portal d’emergències registrals perquè, per satèl·lit, els ciutadans “puguen certificar la ubicació dels seus béns immobles de la manera més senzilla possible i més ràpida en conseqüència possible” i s’obriran oficines de reforç als municipis afectats que “ donaran suport a la tasca dels funcionaris locals a l’hora d’atendre la ciutadania i accelerar tots els tràmits burocràtics”.