Advertix que la xifra d’endeutament podria ser “elevada” si no arriba un “adequat” finançament extraordinari per part de l’Estat
Avança que fiscalitzarà que les ajudes es concedisquen “amb celeritat” i que complisquen amb els principis d'”eficàcia i legalitat”
VALÈNCIA, 23 (EUROPA PRESS)
La Sindicatura de Comptes ha anticipat que el cost de la recuperació després de la dana del 29 d’octubre serà “quantiosíssim” per a la Generalitat i ha advertit de la repercussió “molt significativa” en els futurs comptes per “als pròxims anys”. Un escenari que tensionará, “sens dubte”, els pressupostos autonòmics i que, a més, podria suposar “una elevada xifra” d’endeutament si la Generalitat “no rep un adequat finançament extraordinari” per part de l’Administració General de l’Estat.
D’esta manera ho ha manifestat el síndic de Comptes, Vicent Cucarella, després del lliurament de l’Informe de fiscalització del Compte de l’Administració, l’última del conjunt de fiscalitzacions del Compte General de la Generalitat corresponent a l’exercici 2023, a la presidenta de Les Corts, Llanos Massó. Posteriorment, el síndic s’ha dirigit al Palau de la Generalitat, on ha compartit els resultats de la fiscalització amb el president, Carlos Mazón, i la consellera d’Hisenda i Economia, Ruth Merino.
Malgrat que en el moment de la publicació de l’informe “no existix una estimació fiable” del cost global que va a representar la recuperació i reposició de tots els actius públics i privats destruïts per la dana, la Sindicatura creu “segur” que el cost per a la Generalitat serà “quantiosíssim”, tant en forma d’ajudes com en inversions de reposició d’infraestructures.
A més, esmenta “tota la inversió posterior necessària per a desenvolupar mesures preventives de cara al futur amb criteris de vertadera sostenibilitat mediambiental i resiliència davant de l’emergència climàtica que ja patim”.
Així, avisa que aquest cost tindrà “una repercussió molt significativa” en els comptes futurs de la Generalitat, la qual cosa tensionará “sens dubte” els seus pressupostos, situació que “podria suposar una elevada xifra d’endeutament” si no es rep “un adequat finançament extraordinari per part de l’Administració General de l’Estat”.
“NINGÚ ENS FA CAS”
En declaracions als mitjans a Les Corts, Cucarella ha assegurat que en la Sindicatura són “conscients” que el cost de la recuperació després de la dana “va a tenir un pes importantíssim” en el pressupost de la Generalitat “dels pròxims anys”. “Ja veurem com el tensiona, dependrà molt també de quines ajudes arriben i de com arriben des de l’Administració central”, ha subratllat.
Al marge d’això, ha mostrat la seua preocupació davant de la probabilitat que fenòmens meteorològics com la dana “es vagen incrementant a causa de l’emergència climàtica”. “Tenim certa sensació d’estar avisant i que ningú ens fa cas, nosaltres advertim però ningú ens fa cas”, ha lamentat.
FLA EXTRAORDINARI
En este punt, preguntat pel Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) extraordinari, l’aprovació immediata del qual ha reclamat el cap del Consell per a “no col·lapsar els serveis socials”, el síndic ha considerat que, en cas que “no arribe alguna cosa en el que es confiava”, això suposarà “un increment del deute” per a la Generalitat.
“Si no arriba mitjançant FLA, és difícil que arribe per una altra via, en este moment és difícil acudir als mercats per a finançar-se”, ha reconegut. A més, ha confiat que davant de “una situació d’emergència d’este tipus” les ajudes “no siguen via FLA” ni siguen “a retornar” perquè “han de ser de debò”.
En matèria de contractacions, preguntat per si la situació després de la dana podria ser similar a la qual es va viure fa uns anys amb la pandèmia, ha argumentat que, “evidentment”, en este moment “hi ha una emergència i hi haurà molta contractació d’emergència, que cal raonar-la”.
“En la covid era molt fàcil argumentar que era d’emergència i en este cas també, ara bé, s’ha de fer un expedient i, depenent de si es tramita per emergència, encara que a priori els requisits siguen inferiors, a posteriori s’ha de documentar ben per què s’ha escollit un determinat contractista per a fer una obra”, ha exposat el síndic, que ha considerat que no té “per què haver-hi este descontrol posterior que va haver-hi amb la pandèmia”. “En esta ocasió no cree i espere que no passada”, ha agregat.
MESURES A ADOPTAR I FISCALITZACIÓ DE LES AJUDES
Abans de res este escenari després de la dana, la Sindicatura considera que la Generalitat “ha de decidir què mesurades adoptar per a millorar la gestió futura de crisi i de la seua gobernança”, així com “planificar les obres públiques necessàries per a minimitzar els desastres”, i garantix la seua col·laboració en esta tasca amb la realització d’auditories operatives sobre assumptes relacionats que siguen de la seua competència.
Així mateix, avança que fiscalitzarà que les ajudes es concedisquen “amb celeritat” a les persones, empreses i administracions que ho necessiten, i que complisquen amb “els principis d’eficàcia i legalitat”, així com quant a la contractació de les inversions necessàries per a reposar les infraestructures destruïdes i “anticipar desastres similars”. Aquestes accions s’arrepleguen en el Programa Anual d’Actuació de la Sindicatura per a 2025.
ADVERTIMENTS SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC
En este context, la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana trasllada des dels últims huit anys “els advertiments de la comunitat científica sobre el canvi climàtic i l’arribada del cenit en l’energia disponible”, amb la pretensió d'”alertar al govern perquè anticipe amb suficient marge de temps les seues polítiques socials, d’infraestructures i econòmiques davant dels reptes que s’aveïnen”. Una postura “fonamental per a evitar les pitjors conseqüències de l’emergència climàtica, que accentua fenòmens tan traumàtics com els patits el passat 29 d’octubre”, apunta.
Eesta anticipació que demana la Sindicatura també és “fonamental” per a preveure “la direcció cap a la qual convindria incentivar els diferents sectors econòmics” per a “augmentar la resiliència davant de la disminució de la globalització, l’encariment del transport, l’escassetat d’entrades essencials, la dependència industrial i agrícola o l’alteració en els fluxos turístics per efecte del canvi climàtic”, alguna cosa “transcendental en una economia com la valenciana”.
SEGUIX “SENSE AVANÇAR” LA TRANSFORMACIÓ DIGITAL
En matèria de transformació digital de la Generalitat i riscos tecnològics, la Sindicatura valora que, encara que en els últims anys s’han implementat “algunes mesures parcials” en matèria tecnològica, este procés “seguix sense avançar” d’una forma “decidida i coherent”.
No obstant això, destaca que a la fi del 2024 hi ha hagut un “canvi organitzatiu” que ha de “madurar i consolidar-se” per a enfocar l’any 2025 amb una organització de la gobernança sobre les TI “efectiva” i amb capacitat per a abordar “els múltiples reptes” de la transformació digital de la Generalitat. En este sentit, avança que un dels treballs de la Sindicatura estarà enfocat a analitzar si el model finalment adoptat “és eficaç davant dels importants reptes plantejats”.