Més de 1.800 places per a formar a professionals d’atenció a la dependència

Compartir:

A més, s'ha format a 4.380 cuidadors i cuidadores no professionals de persones en situació de dependència

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha promogut la formació de professionals dels serveis socials en la valoració, enregistrament i tramitació d’expedients de dependència amb la posada a la seua disposició de 1.826 places en cursos convocats en els últims 5 anys, segons ha informat la directora general d’Atenció Primària i Autonomia Personal, Mercé Martínez i Llopis.

Aquesta formació, ha destacat la directora general, ha permés reforçar i millorar la posada en marxa d’un sistema d’atenció a les persones en situació de dependència des de la proximitat dels serveis socials d’atenció primària. “Aquesta nova fórmula d’atenció posada en marxa pel Consell ha permés a la Comunitat Valenciana superar en 6 punts la mitjana nacional en incorporació de gent al sistema de dependència”, ha apuntat.

L’últim informe de l’Observatori Estatal per a la Dependència, elaborat des de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, conclou que la Comunitat Valenciana va atendre en l’últim exercici a 15.161 noves persones en situació de dependència, un 14,85 per cent més que l’any anterior, superant àmpliament la mitjana de la resta de comunitats autònomes, l’increment de les quals va ser d’un 8,71 per cent.

La responsable d’Atenció Primària i Autonomia Personal ha incidit en què la vicepresidenta Mónica Oltra tenia clar des del principi la necessitat de donar al sistema públic valencià de serveis socials d’atenció a la dependència “un impuls que l’antic govern li havia negat durant anys i que provocava que prop de 50.000 persones estigueren esperant, en alguns casos diversos anys, a rebre un servei o prestació”.

Aquest nou model d’atenció, ha explicat, “havia de partir de la proximitat a la ciutadania”, i per això era indispensable formar a tots i a totes aquelles professionals que han d’encarregar-se de valorar a les persones en situació de dependència, i que constitueixen “la porta d’entrada al sistema”.

Cursos de formació

Des de 2016 la Conselleria ha realitzat onze edicions de cursos de valoració de dependència, alguns d’ells amb la col·laboració de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de l’Escola Valenciana d’Estudis de Salut Pública EVES, l’Institut Valencià d’Administració Pública (IVAP) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).

En aquests moments, en valoració s’ha format a un total de 847 professionals de diferents perfils com a treballadors i treballadores socials, educadors i educadores socials i psicòlegs i psicòlogues, sent 52 professionals de l’àmbit sanitari, de les unitats de salut mental i dels hospitals de llarga i mitjana estada de la Comunitat Valenciana.

En formació de valoració cal destacar que en 2019 es va realitzar, a través de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), la primera edició del curs de valoració NNA (xiquets, xiquetes i adolescents entre 3 i 17 anys), dirigit al personal encarregat de la valoració de dependència. En aquest curs van participar 84 professionals.

Així mateix, s’han realitzat 8 jornades de formació sobre enregistrament en l’aplicació informàtica de dependència a les quals han assistit un total de 561 treballadors i treballadores.

Respecte a la formació en procediment i tramitació, des de 2017 s’han realitzat tres edicions del curs ‘Dependència: procediment i tramitació’ dirigits al personal dels serveis socials d’atenció primària. En aquest curs, semipresencial de 35 hores, s’ha format a un total de 254 professionals de l’àrea psicosocial educativa.

Finalment, s’han realitzat quatre edicions del curs ‘Gestió de la dependència des de l’àmbit sanitari’ amb la participació de 80 professionals. El curs està dirigit a treballadors i treballadores socials de les unitats de salut mental, hospitals i unitats d’atenció primària. L’objectiu d’aquest curs és la formació en el procediment bàsic de reconeixement de la situació de dependència i en la utilització de les aplicacions informàtiques habilitades per a això.

Persones cuidadores

La Generalitat també ha promogut accions de formació i suport a cuidadors i cuidadores no professionals de les persones en situació de dependència, reconeguts com a tals, per a garantir una qualitat de les cures de la persona dependent en el seu entorn, i cuidar al cuidador i a la cuidadora dotant-li de les eines necessàries de suport i formació.

Per a això, des de 2014 s’han realitzat un total de 376 edicions de cursos amb la participació de 4.380 persones, amb formació específica d’acord amb les diferents tipologies de dependència derivades per malaltia física, sensorial, intel·lectual o mental.

Els objectius d’aquesta acció formativa són:

– Facilitar uns coneixements bàsics a les persones cuidadores per a millorar la cura sociosanitària de les persones en situació de dependència
– Promoure que les persones cuidadores apliquen els procediments i estratègies més adequades per a mantindre i millorar l’autonomia personal de la persona en situació de dependència i les seues relacions amb l’entorn
– Oferir informació sobre productes de suport que propicien l’autocura de la persona dependent i la vida autònoma de la persona en situació de dependència
– Facilitar un suport emocional a les persones cuidadores a través d’actuacions d’autocura
– Informar i orientar sobre els recursos sociosanitaris més adequats per a garantir les cures, l’assistència i la vida autònoma de les persones en situació de dependència
– Impulsar el reconeixement social de les persones cuidadores, afavorint, en el seu cas, una orientació per a una futura integració en el mercat laboral

Així mateix, la Conselleria ha promogut la formació per a assistent personal. Fins hui s’ha format a 30 persones en cursos impartits per les entitats de Codifiva-Vicoval i el Cermi.

EL MÉS LLEGIT

‘Elx Street Market’, música, taller de tatuatges i 14 foodtrucks

L'esdeveniment, amb entrada gratuïta, tindrà lloc en el Passeig de l'Estació del divendres al diumenge

Mor un home després de bolcar el seu tractor a Cofrents

Un home de 64 anys va morir anit en bolcar amb el seu tractor en un camí del municipi de Cofrents

Es nega a donar-li diners per aparcar el cotxe i acaba agredit

Pel que sembla el sospitós li hauria escopit en la cara i propinat punyades i esgarrapades

Puig anuncia sis nous centres d’FP en la Comunitat per al pròxim curs

Pedro Sánchez ha avançat en la seua visita a Mislata que el Consell de Ministres aprovarà 'la major inversió per a l'FP' amb 1.238 milions repartits entre les comunitats autònomes