Tornen les abraçades a les residències de la Comunitat Valenciana un any i mig després

Residències d'ancians
Residències d'ancians

 

La Comunitat Valenciana continua caminant cap a la nova normalitat. Ara és el torn de les persones grans que es troben en residències. Després de 18 mesos de distància social, estes persones podran abraçar els seus familiars i persones que acudisquen a veure’ls.

Però perquè es puga donar este contacte físic, s’hi han de complir certs requisits:

S’elimina la distància de seguretat durant les visites, però segueix sent obligatori l’ús de la mascareta i les mesures higièniques generals. A més, la residència ha de trobar-se en un municipi en el qual el nivell d’alerta siga 1.

D’altra banda, tant la persona resident com els visitants han de tenir la pauta de vacunació completa. I la trobada s’ha de realitzar en un espai obert, amb la ventilació garantida, o en un espai tancat no compartit.

Així s’ha publicat este divendres al Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) amb la resolució de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat, que actualitza les mesures vigents en els centres residencials i d’atenció diürna per a gent gran.

La vicepresidenta i Portaveu de Consell, Mónica Oltra, ha informat d’esta nova normativa, que permet que torne a haver “contacte i abraçades”. “Este és un canvi normatiu molt esperat, tant per usuaris i residents com per les famílies”, assegura.

A més, cal destacar, que en el cas de les parelles o cònjuges s’elimina l’ús de la màscara entre persona resident i visitant. Això és també un pas molt important pel que fa a la recuperació de relació entre les parelles.

Des del Consell s’ha plantejat als centres que es faciliten horaris perquè les persones que es troben en residències puguen tornar a tenir contacte amb els seus familiars. I més després de molts mesos d’aïllament, amb les conseqüències que això comporta, des del punt de vista emocional, psicològic i sobre l’estat d’ànim.

Normalització de la vida quotidiana
Esta nova resolució actualitza les mesures vigents en els centres residencials i d’atenció diürna per a gent gran adaptant-les al procés de vacunació que s’està realitzant. L’objectiu és el de tendir a una normalització de la vida quotidiana de les persones residents, al temps que es flexibilitzen, o, si s’escau, es mantenen, criteris i mesures de prevenció i seguretat després de l’evolució i resultats de l’última onada.

S’introdueix una nova categorització en la qual es considerarà un centre residencial amb alta cobertura quan més del 80% de les persones residents i treballadores han rebut una pauta de vacunació completa.

 

Estos han de tenir un 5% de les places per garantir l’aïllament. Per sota d’això, és un centre amb baixa cobertura de vacunació i ha de tenir el 10%. Així, els centres tindran capacitat suficient per a aïllar a les persones residents, evitant brots que afecten més població.

Situació vacunal

 

Les persones residents o usuàries no vacunades s’integraran individualment en grups bombolla de persones residents vacunades. No podrà haver-hi, generalment en la mateixa unitat convivencial altres persones residents no vacunades.

Les persones treballadores hauran d’utilitzar en tot moment l’equip de protecció individual quan es troben dins del perímetre del centre, i en el cas d’aquelles que no estiguen vacunades seran assignades a grups bombolla de persones residents o usuàries amb pauta de vacunació completa, evitant entrar en contacte amb qui no estigui vacunat.