Exigix a Educació que les certificacions dels centres les facen tècnics especialistes i avança més denúncies si no aporta informació
VALÈNCIA, 28 (EUROPA PRESS)
El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha presentat davant de la Inspecció de Treball una denúncia per la mort d’un operari de Tragsa en l’ensulsiada d’un porxat al col·legi Lluís Vives de Massanassa, afectat per la donava, on a més un altre treballador va resultar ferit. El sindicat considera que “no estaven garantides les mesures preventives per a assegurar l’estabilitat estructural del recinte i de l’edifique on s’estava duent a terme aquestes labors”.
Així ho ha donat a conèixer este dijous la portaveu d’Intersindical, Beatriu Cardona, en roda de premsa en la qual han participat també el coordinador d’Acció Sindical de STEPV, Marc Candela; responsable de Salut Laboral de STEPV, Joan Miquel Tomás, i el responsable de Servicis Jurídics de STEPV, Gabriel Alemany, per a informar de la situació en els centres educatius afectats per la dana.
D’esta manera, Cardona ha exposat que Conselleria d’Educació “comptava amb dos informes en els quals s’exposaven que el centre estava en condicions de perill i fins al propi Ajuntament de Massanassa havia comunicat el dia 9 de novembre en el qual s’indicava que el centre es trobava en nivell roig i que no es podia accedir”.
En este sentit, ha titllat de “incomprensible” i “intolerable” que, amb l’existència d’estos dos informes i el comunicat per part de l’ajuntament del municipi, “el diumenge 24 de novembre hi haguera dos operaris de Tragsa que no tenien cap mesura de seguretat preventiva” treballant en el centre escolar.
“Hi ha uns informes, un d’ells tècnic, de la Conselleria d’Educació, que estan en el poder de l’Ajuntament de Massanasa que decreta que el centre té un nivell roig i prohibix estos accessos. El propi alumnat del centre sap que no va a tornar a este centre en este curs i, encara així, la Conselleria d’Educació i Tragsa envien als operaris”, ha censurat, al mateix temps que ha apuntat que es tracta d'”una negligència greu”.
DEPURAR RESPONSABILITATS
Així, ha assenyalat que esperen que, amb totes estes informacions, inspecció de treball “efectue totes les mesures necessàries per a aclarir els fets i depurar totes les responsabilitats que es puguen derivar”.
Preguntada per si existixen més centres amb estes característiques en els quals s’haja estat treballant, la portaveu del sindicat ha criticat la “falta d’informació detallada que dona Conselleria d’Educació” doncs, segons ha indicat, “no informa ni a la comunitat educativa, ni públicament, a on s’estan enviant als operaris”.
En esta línia, ha assegurat que els equips directius dels centres s’assabenten que els operaris van a intervenir una vegada arriben al centre i que, en els centres considerats ruïnosos, “no es fa públic si hi ha alguna intervenció”.
“Si un centre està declarat ruïnós, l’única intervenció possible és que entre la maquinària pesada per a demolir l’edifici. Si ja estan declarats ruïnosos, perquè ja estan els informes fets per part del Servei d’Infraestructures de la Conselleria, és clar que allí no es pot entrar a fer res més que demolir l’edifici”, ha asseverat.
Per la seua banda, el responsable de Servicis Jurídics de STEPV ha assenyalat que des del sindicat es va a demanar informació a Conselleria d’Educació per a saber qui està certificant els danys estructurals en els centres i ha afirmat que, en el cas de no obtenir resposta, ho posaran en coneixement d’Inspecció de Treball perquè faça un requeriment i s’interposaran més denúncies.
En este punt, Alemany ha exigit que les certificacions les realitzen tècnics experts i no inspectors d’educació. “No val que vaja qualsevol persona, ho mire i diga, val, això està per a entrar, no. Alguna persona tècnica haurà de dir-ho”, ha subratllat.
RESPONSABILITAT PENAL
“Cal pensar que una certificació comporta una responsabilitat penal, la garantia de les estructures no la certifica qualsevol, la certifica un tècnic i el tècnic en este cas és un arquitecte, que ha estat allí. Llavors, no em val que el certifique que han passat i a simple vista això està en condicions per a fer classe”, ha destacat.
Referent a això, el responsable de Salut Laboral ha estimat que al voltant del 90 per cent dels centres “no tenen una certificació” de la neteja i ha apuntat que esta validació ha d’estar feta per “una empresa certificada per a fer-ho igual que per a fer l’anàlisi de les estructures”.
“És intolerable perquè sabem de centres als que vas i estàs veient fongs en les parets de tots els colors. I això no és tolerable en absolut, ni per a la comunitat educativa, ni per als alumnes. Són persones les que estan ací dins”, ha indicat.
En este sentit, Marc Candela ha recalcat que el sindicat vol saber si els centres compten amb este certificats, qui els ha emès i en quina data i també la data d’obertura del centre perquè es garantisca la salubritat i seguretat del centre escolar.
“Nosaltres entenem, que quede claríssim, que este sindicat el que vol és que tot l’alumnat estiga escolaritzat i recuperar la normalitat al més prompte possible, però s’ha de fer bé i no a costa de la salut ni de la seguretat dels estudiants ni dels treballadors docents i no docents”, ha asseverat.
Beatriu Cardona ha denunciat que des de la Conselleria d’Educació s’haja anunciat la reobertura de centres que encara no han pogut obrir les seues portes i els ha acusat de mentir per a crear “una falsa sensació de normalitat”.
Respecte a l’informe sobre l’estat dels centres, STEPV ha detallat que s’ha elaborat a partir de dades de 110 centres visitats en 28 poblacions per part d’unes 50 persones permanents del sindicat i delegats de la Junta de Personal Docent i del Comitè de Seguretat i Salut Laboral.
UNITAT D’EMERGÈNCIA EDUCATIVA
A partir d’esta radiografia, llancen propostes de millora, entre elles, la creació d’una unitat d’emergència educativa que coordine la resposta; l’agilitació dels processos de certificació de neteja i seguretat en les obres; la dotació de recursos específics per a reubicar alumnat i personal de manera centralitzada, evitant dispersió i desgast; o l’establiment de protocols per a garantir condicions laborals segures en les obres de reparació.
Davant de tota esta situació, el sindicat vol a reclamar la dimissió del conseller d’Educació, José Antonio Rovira, per “abandonar a la seua sort a la comunitat educativa i per la seua incapacitat per a gestionar correctament una catàstrofe com esta”.