La cendra del volcà satura els accessos de la Palma i cobreix ja 1.300 hectàrees

Compartir:

Este diumenge, a les 14.10 hores, s’ha complert una setmana des que va començar l’erupció a l’illa de la Palma, en una zona volcànica de la serralada de Cumbre Vieja. Des de llavors, les bugades de lava han deixat imatges desoladores per a l’illa, com les més de 200 habitatges soterrats i els cultius arrasats, i altres espectaculars, com les erupcions més explosives i els seus baluerns. En total, l’erupció ha obligat a evacuar a més de 6.200 persones. Molts d’ells s’han emportat la pitjor part d’este fenomen després de perdre les seues cases i negocis.

Major intensitat

El divendres, els geòlegs havien detectat una major intensitat eruptiva del volcà, alguna cosa que és habitual en les erupcions volcàniques d’este tipus. Des d’ahir, a més, s’observen quatre focus emissors i dos bugades de lava. Tot això després del trencament parcial del con en la nit de divendres. Segons l’Institut Vulcanològic de Canàries, la deformació registrada per la xarxa geodèsica canària en les últimes 24 hores mostra un procés de deflació, que indicaria una disminució de la pressió en el sistema magmàtic de Cumbre Vieja, on va erupcionar el volcà de la Palma.

<

>

No significa que l’erupció estiga finalitzant

“Això no implica que l’erupció s’estiga acostant a la seua finalització, es necessitaran més dades i diferents paràmetres per a fer previsions correctes sobre l’evolució a mitjà termini de l’activitat eruptiva”, aclareix el Involcan en les xarxes socials, en declaracions recollides per Efe. El comité director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic (Pevolca) es troba reunit analitzant l’evolució de l’erupció volcànica.

Carreteres tallades

El núvol de cendres emés pel volcà, d’altra banda, està bloquejant accessos per carretera i aire i està saturant les sortides a través de la mar. En concret, este diumenge al matí, romanien afectades les carreteres l’LP-212 en Tacande, l’LP-2 entre Tajuya i el toll, i l’LP-213 en Todoque. L’LP-3, una de les vies principals, l’LP-211, l’LP-215 i l’LP-2131 estan tallades.

Aeroport operatiu

Respecte al trànsit aeri, este matí l’aeroport de l’illa ha tornat a l’operativitat després de 24 hores tallada per les cendres. No obstant això, les aerolínies han decidit mantenir cancel·lats tots els vols amb La Palma, tant d’entrada com de sortida, com a mesura de precaució davant el núvol de cendra emesa pel volcà de Cumbre Vieja. En total, són 55 vols entre els interinsulars, charter i els vols d’Ibèria. Esta situació ha provocat que la gent que tracta de sortir de la Palma s’acumule en el port de Santa Cruz, la capital, on s’han vist llargues cues de persones esperant per a agafar un vaixell.

En total, la lava ja ha cobert 570 edificis i 210 hectàrees. Les possibles trajectòries, segons El País, posen en risc a 1650 edificis.

 

<

>

En directe

https://twitter.com/i/events/1439564016129503237

EL MÉS LLEGIT

Guerra per l’herència de Carlos Marín, de ‘Il Divo’

L'exesposa ha rebut un pis sobre el qual pesaria una hipoteca de 300.000 euros, i vol que la mare del cantant es faça càrrec del deute

Què és centaurus? La nova subvariant del coronavirus que fa saltar les alarmes

Se sospita que la subvariant d'Òmicron puga estar darrere del recent augment de casos de Covid-19

Melyssa Pinto i Tom Brusse confirmen que han tornat amb un bes

Dos anys després de la seua ruptura, Melyssa i Tom han représ la seua relació, "és la dona de la meua vida"

Investigats dos conductors per circular en sentit contrari en una autovia

El primer d'ells va recórrer prop de 35 quilòmetres en sentit contrari per la A-7 i el segon 11 quilòmetres en l'A-35 estant implicat en dos sinistres vials