VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
Una nova ‘tractorada’ ha recorregut els carrers de València este dilluns i s’ha concentrat enfront de la seu de la Delegació del Govern per a denunciar que la “competència deslleial” que suposa l’acord Mercosur “posa en perill la viabilitat de les explotacions i el futur de l’agricultura i ramaderia espanyola”, al mateix temps que comporta riscos per a la “seguretat alimentària” de la ciutadania.
La protesta s’emmarca en la convocatòria a nivell nacional realitzada per la Unió d’Associacions del Sector Primari Independents (Unaspi), en la qual han participat agricultors de l’Horta, Utiel-Requena, la Ribera i la zona de Vila-real i Nules, ha detallat a Europa Press el portaveu de la Plataforma de Llauradors i Ramaders de l’Horta de València, pertanyent a Unaspi, Vicente Alegre.
Els tractors han eixit de diversos municipis i s’han unit a l’altura de San Miguel dels Reis, ja a València, per a circular fins a la seu de la Delegació en la plaça del Tremp, on han romàs fins a passades les 13 hores. Després, han emprès el camí de retorn.
L’objectiu dels agricultors participants ha sigut “fer sentir el desacord amb els tractats que està signant la Unió Europea, en este cas Mercosur i amb uns altres d’altres països”, que suposen “una competència deslleial perquè no es regixen per la mateixa matèria laboral, mediambiental ni econòmica per la qual ens regim”.
SEGURETAT ALIMENTÀRIA
La signatura d’estos acords, a més, afecta a la “població de València, d’Espanya i d’Europa”. “No anem a tenir la mateixa seguretat alimentària que tenim hui dia produint dins les nostres fronteres. Ens haurem de menjar el que ens envien produït fora, sense saber què controls ni en quina forma s’ha produït”, ha advertit.
Alegre ha esmentat entre els cultius més afectats per esta situació a la Comunitat Valenciana la creïlla, ceba, la xufa i la verdura de temporada com el tomàquet i el pebrot, també “en general el cereal i la ramaderia van a estar molt afectats”.
El portaveu agrari ha lamentat que el Govern central no haja rebut a esta organització, malgrat els contactes intentats amb el Ministeri d’Agricultura i delegacions del Govern. Els ha reclamat “poder dialogar per a veure des del punt central de la producció què considerem que pot passar en un futur”.
Davant de la seu de Delegació del Govern, Alegre ha llegit un manifest per a “alçar la veu davant de les amenaces que posen en perill la viabilitat de les explotacions i el futur de l’agricultura i ramaderia espanyoles”.
“UNA CRISI SENSE PRECEDENTS”
“El sector primari travessa una crisi sense precedents. La falta de suport institucional, l’augment desmesurat dels costos de producció i l’amenaça constant d’acords comercials com el de Mercosur ens han deixat una situació de vulnerabilitat extrema. Un acord que permet l’entrada massiva de productes agroalimentaris de països com Brasil, Argentina, Paraguai o Uruguai, els quals es produïxen baix normatives molt més laxes quant a qualitat, medi ambient i condicions laborals”, ha exposat.
A més, ha denunciat que “les polítiques verdes de la Unió Europea, en lloc de recolzar una transició sostenible real, estan agreujant encara més la situació”, i s’ha referit a les restriccions de l’el ús de productes fitosanitaris i els objectius “poc realistes” que estan incrementant “els costos de producció i reduint la rendibilitat les nostres explotacions”. “Mentrestant, els productes importats d’aquest Mercosur es comercialitzen sense estes exigències creant una competència deslleial que agreuja encara més nostra ja difícil situació”, ha insistit.
Finalment, ha assenyalat que, si les autoritats no implementen “mesures urgents i efectives que garantisquen la sostenibilitat de l’agricultura i la ramaderia”, no cessaran les mobilitzacions perquè no van a permetre que “es veja compromès” el futur de les seues famílies.
En l’acte han intervingut altres representants agraris com el de la plataforma d’Utiel-Requena, Francisco Hortolà, qui ha demanat “unitat” al sector i ha advertit dels efectes que Mercosur tindrà per al sector vitivinícola d’esta comarca. “Diu el senyor ministre (Luis Planas) que anem a notar molt para bé Mercosur, perquè el vi quan ix no tindrà aranzels. El que no diu és que, quan vengen els vaixells de Xile o Sud-àfrica amb vi, tampoc tindran aranzels” i les empreses ho compraran, ha assenyalat.