València es prepara per a acollir, a partir del pròxim any, una àmplia exposició de 220 obres i objectes personals del pintor valencià Joaquín Sorolla. Estes peces, que inclouen olis, gouaches, dibuixos, escultures i correspondència, seran cedides per The Hispanic Society of America gràcies a un acord firmat amb la Generalitat Valenciana que busca prolongar-se per almenys quinze anys.
L’acord institucional
L’acord va ser firmat en el Palau de la Generalitat pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, i Guillaume Kientz, representant legal de la Hispanic Society Museum & Library, amb Blanca Pons-Sorolla, besneta del pintor i experta en la seua obra, com a testimoni.
Ubicació i condicions del museu
El Palau de les Comunicacions, antic edifici de Correus en plena plaça de l’Ajuntament de València i propietat de la Generalitat, serà condicionat per a albergar este museu. The Hispanic Society rebrà una quota anual d’1.150.000 euros pel préstec de les obres, que es convertiran en la segona col·lecció més gran de Sorolla, després de la Casa Museu a Madrid.
Obres destacades
Entre les obres destacades que s’exposaran es troba Sol de la vesprada (1903), una emblemàtica escena que reflectix el mestratge de Sorolla en la representació de la llum i el moviment, símbol de la vida valenciana.
Inauguració i funcions del museu
L’obertura del museu està prevista per a 2026 i serà la primera seu internacional de la Hispanic Society fora de Nova York, funcionant com la seua representació europea. A més de les sales d’exhibició, l’espai comptarà amb una botiga i el Café Huntington, homenatge al fundador de la Societat i amic pròxim del pintor.
Duració i objectius del projecte
Este projecte implica un acord inicial de quatre anys, prorrogable fins a un mínim de quinze anys, amb la intenció de consolidar a València com a centre cultural referent per a l’obra de Sorolla i la Hispanic Society a Europa.
Declaracions de Blanca Pons-Sorolla
Per a Blanca Pons-Sorolla, este acord és un somni que ha tirat avant i un homenatge a Sorolla com el millor ambaixador del seu país que va transmetre la felicitat del seu poble en èpoques difícils. Va destacar a més la importància d’Archer Milton Huntington, mecenes i gran suport de l’artista.
Programes i investigació futura
Este espai oferirà no sols l’exposició dels més de 200 objectes sinó també investigacions futures sobre el seu procés creatiu, incloent-hi escultures de Mariano Benlliure.
Impacte cultural i social segons Carlos Mazón
El president Carlos Mazón va assegurar que finalment l’obra d’un dels artistes més destacats de la història valenciana podrà admirar-se en la seua terra natal, convertint a València en un punt ineludible per a conéixer el seu llegat artístic, en un gest de justícia cultural i afectiva.
Aportació de l’alcaldessa María José Catalá
Per part seua, l’alcaldessa María José Catalá va vincular este projecte a la identitat local, combinant la llum de Sorolla amb l’essència festiva de les Falles, amb una experiència única en el Palau de les Comunicacions.
Presència de la Hispanic Society a la Comunitat Valenciana
A més de València, la Comunitat Valenciana es convertirà en la seu única a Europa de la Hispanic Society, amb espais relacionats a Elx, vinculats al pintor i soci de la Societat López Mezquita.
Historial de col·laboracions
No és la primera vegada que la Hispanic Society col·labora amb la ciutat, ja que en anys anteriors ha cedit importants col·leccions i exposicions, enfortint el llaç cultural entre els dos.
Comentaris de Guillaume Kientz
Guillaume Kientz va destacar que este acord corregix un incompliment històric, recordant que era inexplicable que un dels valencians més reconeguts internacionalment no comptara amb un espai a la seua ciutat natal. A més, va remarcar que este projecte serà una gran finestra a Europa i un important motor cultural i econòmic per a València.