Quasi vint universitats espanyoles, entre elles algunes de gran prestigi com l’Autònoma i la Complutense de Madrid, la de Santiago, Alcalá de Henares, Múrcia i la Politècnica de València, mantenen convenis i col·laboracions amb institucions israelianes que en conjunt superen els 4,6 milions d’euros.
Estes col·laboracions inclouen projectes científics, d’investigació i acords comercials que es mantenen malgrat el comunicat emés un any abans per la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE), que instava a revisar o suspendre acords amb universitats israelianes que no mostraren un compromís ferm amb la pau.
Denúncia i protestes universitàries
La Xarxa Universitària per Palestina (RUxP), integrada per estudiants i professors de 47 universitats públiques, ha denunciat esta situació i ha organitzat protestes a la Ciutat Universitària de Madrid per a manifestar la inacció de les institucions educatives superiors enfront de la guerra a Gaza.
Projectes europeus conjunts
En la seua anàlisi, detallen que fins a díhuit universitats espanyoles participen en projectes europees d’investigació sota el programa Horizon Europe juntament amb universitats israelianes com la Universitat de Tel Aviv o la Universitat Hebrea de Jerusalem. Estes col·laboracions permeten el desenrotllament de clústers d’investigació amb entitats internacionals, empreses i universitats.
Universitats implicades
Entre les universitats assenyalades per mantindre estes col·laboracions estan la Politècnica de València, la de Sevilla, la d’Oviedo, Alcalá de Henares, Navarra, Barcelona, La Rioja i Rovira i Virgili de Tarragona. Es mantenen llaços amb institucions israelianes com la Universitat Bar-Ilan, l’Institut de Tecnologia Technion-Israel, el Weizmann Institute of Science i la Universitat Ben-Gurió.
Finançament i investigacions controvertides
A més, critiquen la continuïtat d’investigacions finançades pel Fons Europeu de Defensa (FED) en universitats com la d’Oviedo i Alcalá de Henares, en esta última amb presència de l’empresa estatal d’armament Israel Aerospace Industries.
Exemple de suspensió de col·laboracions
Com a exemple de bona pràctica, la XARXA destaca que la Universitat de Granada va suspendre les seues col·laboracions científiques i d’investigació amb Israel.
Col·laboració comercial i conflictes ètics
La RUxP també denuncia la col·laboració comercial amb empreses israelianes i finançament de programes universitaris per entitats bancàries implicades en activitats relacionades amb Israel, la qual cosa contravé dictàmens de la Cort Internacional de Justícia i resolucions de Nacions Unides per a no fer costat a l’Estat d’Israel.
Resposta i accions de les universitats
Assenyalen que, encara que moltes universitats van aprovar mocions per a revisar els seus acords, algunes han evitat firmar nous convenis mentres unes altres continuen les col·laboracions en ciència i investigació.
Desafiaments en la cooperació acadèmica internacional
La denúncia posa en evidència la complexitat de les relacions acadèmiques i científiques internacionals en un context polític i ètic delicat, i planteja la necessitat d’un compromís institucional clar i ferm respecte a la pau i els drets humans a la regió.
Este cas subratlla la importància de la responsabilitat social i ètica en la cooperació universitària i l’impacte de les decisions acadèmiques en qüestions geopolítiques i humanitàries.