Generalitat estudia “solucions” davant la falta de conductors en el transport i aposta per renovar infraestructures

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, s'ha manifestat sobre el problema actual a la festivitat de Sant Cristòfor, el patró de transportistes i conductors

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha assegurat que el Consell està “estudiant solucions” davant la falta de conductors en el sector del transport, al mateix temps que ha mostrat el seu “compromís” per a renovar el parc d’infraestructures d’àrees de descans i aparcaments.

Així s’ha manifestat durant la seua intervenció en el marc de les activitats organitzades per la Federació Valenciana d’Empresaris del Transport i la Logística (FEVT) amb motiu de la festivitat de Sant Cristòfor, el patró de transportistes i conductors, que s’ha celebrat aquest dissabte en el Port de València, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

La consellera ha posat l’accent que la Comunitat Valenciana és, amb “quasi 14.800 empreses i quasi 100.000 professionals, la segona comunitat que més mercaderies mou per carretera cada any, amb 274 milions de tones”. En aquest sentit, ha elogiat que les flotes valencianes porten “tres de cada deu contenidors de tota Espanya”.

“Aquesta potència no ha de fer-nos oblidar els reptes als quals s’enfronta el sector i per a la superació del qual estarà al seu costat el Consell de Carlos Mazón, com un ferm aliat”, ha sostingut.

En aquest sentit, la consellera ha assegurat que la Generalitat “comparteix la preocupació del sector per la falta de conductors”, per la qual cosa ha avançat que “ja s’estan estudiant solucions, al costat de la Conselleria d’Educació, com la implantació de programes per a facilitar l’entrada de joves al sector del transport per carretera que garantisca el relleu generacional i la incorporació de més dones a les flotes després de facilitar l’obtenció del Certificat d’Aptitud Professional”.

A més, Pradas ha garantit que el Consell és “molt conscient” que, “malgrat la potència del sector i l’impressionant volum de trànsit que genera en la Comunitat Valenciana, no compta amb una infraestructura suficient d’aparcaments i instal·lacions de descans per a camions”.

Per exemple, la consellera ha assenyalat que a la província d’Alacant “només hi ha un aparcament que reuneix les característiques dotacionals i de seguretat necessàries, segons els estàndards marcats per la Unió Europea”. Mentrestant, “a la província de Castelló hi ha huit i en la de València altres 13, als quals cal sumar altres 182 ubicacions (campes, gasolineres o solars) on s’estacionen camions en els quals existeix una falta d’instal·lacions i mesures de seguretat”, ha afegit.

Per tot això, ha indicat que la Conselleria “ja està treballant” per a desenvolupar un mapa de necessitats dels Centres de Servei al Transport per Carretera en les àrees empresarials i industrials que siguen “viables, amb serveis de qualitat i a un preu raonable per als transportistes”.

“S’estan explorant les oportunitats que ofereixen els Fons Europeus en referència a la Línia 4 sobre Transport per Carretera segur i sostenible i la Mesura 7, que inclou millores de zones d’aparcament segures, la incorporació de noves tecnologies per a reserva de places i informació sobre les dotacions. Aquesta Línia inclou subvencions de fins al 40 per cent dels costos”, ha concretat.

De la mateixa manera, la titular de Medi Ambient ha incidit en què la Generalitat és “conscient” de “altres reptes” com la descarbonització del sector. “Soc conscient que cal fer un esforç per a aconseguir aquest objectiu i explorem mesures perquè aquesta transició puga ser possible sense generar perjudicis”, ha reconegut.

En aquest context, Pradas ha manifestat que la ubicació de la Comunitat Valenciana en el centre del Corredor Mediterrani i com un dels extrems de l’eix Cantàbric-Mediterrani és una “gran oportunitat per al sector logístic”, per la qual cosa ha subratllat que les empreses i autònoms del transport de mercaderies per carretera “tenen a la seua disposició al Consell per a posar en marxa totes aquelles iniciatives que harmonitzen la defensa del medi ambient amb el creixement econòmic”. “El nostre objectiu és convertir a la Comunitat Valenciana a la porta logística del sud d’Europa i, per a això, comptem amb la nostra posició estratègica i un sector tan dinàmic i eficaç com del transport”, ha conclòs.

ÚLTIMES NOTÍCIES