Barrera: ‘Amb el Circuit de Corregudes de vedells la cultura del bou té espai en Conselleria com la resta de les arts’

VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)

El vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicente Barrera, ha celebrat que amb l’engegada de la primera edició del Circuit Valencià de Corregudes de vedells –un certamen promogut per l’administració autonòmica i la Fundació Bou de Lidia– “la cultura del bou té espai en la Conselleria com la resta de les belles arts”.

La presentació d’esta iniciativa s’ha dut a terme el dilluns en un acte que ha comptat amb la presència de Vicente Barrera i del president de la Fundació Bou de Lidia, Victorino Martín.

El titular de Cultura del Consell ha expressat la seua satisfacció pel fet que la Comunitat Valenciana s’haja unit a altres quatre territoris “en un cicle de corregudes de vedells que té com a finalitats últimes la vertebració de la cultura taurina perquè la gent d’altres punts de la Comunitat no tinga necessàriament que anar solament a Castelló, València o Alacant per a gaudir de la cultura taurina, i recolzar als artistes més joves”.

“Hem posat en peus d’igualtat el que potser estava trobant a faltar,: el que la cultura del bou fóra ‘la Ventafocs’ dins de la Conselleria de Cultura. Això ha deixat en aquest cas a partir de hui perquè també la cultura del bou va a tenir el seu espai en la Conselleria de Cultura com la resta de les belles arts”, ha defensat.

Preguntat per l’impacte econòmic del circuit, el vicepresident ha considerat que és “difícil d’avaluar quant a que és una primera experiència”, però, “en qualsevol cas com qualsevol part de la cultura, tot és dinamització de la indústria cultural”.

En este punt, ha instat a tenir en compte que “tots els novellers excepte un són valencians, les empreses que van a competir o que van a donar els festejos van a ser valencianes i, després, evidentment, va a moure l’economia de tots els municipis on es vaja llançant”.

Quan se li ha qüestionat si hi ha demanda social quan “Any rere any disminuïx l’assistència del públic a les places”, Barrera ha rebutjat esta afirmació i ha declarat que “l’any passat a Espanya va haver-hi 7 milions d’espectadors en esdeveniments taurins”.

“Si creu que és un tema de demanda, doncs potser caldrà plantejar que hi ha sectors de la cultura que tenen potser menys demanda i no per tant es discriminen. No és una qüestió de demanda o no demanda, és més, quan hi ha molt poca demanda d’algunes cultures, amb més raó, i no és el cas, cal fomentar i posar el focus precisament en l’ajuda d’aquest cultura a la qual volem que no desaparega”, ha raonat.

I ha insistit que “en cap cas la cultura del bou és minoritària, i molt menys en aquesta comunitat on només en ‘bous al carrer’ estem parlant de més de 8.000 festejos a l’any i, per descomptat, obeïxen a una demanda de la societat valenciana”.

“SENSE COMPLEXOS”

Per la seua banda, Victorino Martín ha assegurat que “hui és un dia de festa per al món del bou, el món de la cultura i la democràcia en general. La Generalitat ha fet un pas important, sense complexos”.

El Circuit consta d’una fase classificatòria composta per tres festejos, dos semifinals i una final. Es classificaran per a semifinals els dos millors novellers de cada festeig. Per la seua banda, la final estarà formada el millor noveller de cada semifinal i el millor segon d’ambdues.

Sis dels participants han sigut triats per les Escoles Taurines de la regió. Així, participen dos novellers de l’Escola Taurina d’Alacant (Borja Escudero i Kevin Alcolado); dos de l’Escola Taurina de Castelló (El Ceci i Joan Marín); i dos de l’Escola Taurina de València (Miguel Senent “Miguelito” i Alberto Donaire). Dos novellers més han sigut triats per inscripció (Nek Romero i Santiago Esplá). I, finalment, existix una plaça d’intercanvi amb un altre Circuit de la Lliga Nacional de Corregudes de vedells que ocupa Alejandro Chicharro, triumfador del Circuit de Madrid 2023.

ÚLTIMES NOTÍCIES