Advertix que no hi ha “capacitat material en tota Espanya” per a assumir la gestió de tants vehicles: “Satura les capacitats”
VALÈNCIA, 27 (EUROPA PRESS)
El vicepresident segon i conseller per a la Recuperació Econòmica i Social, Francisco José Gan Pampols, ha apostat per la idea d’una planta de reciclat mòbil com a solució per al tractament dels vehicles sinistrats per la dana del 29 d’octubre, atès que ha assegurat que “ara mateix no hi ha” alternatives a esta opció perquè “no hi ha capacitat” per a assumir els treballs de aferrallament. “El nombre de vehicles que cal gestionar satura les capacitats d’un país com Espanya”, ha advertit.
Per això, i davant d’esta situació, ha advocat per descontaminar i aferrallar els cotxes en les mateixes campas on es troben situats, encara que ha reconegut que la instal·lació d’una planta de reciclat suposa “un problema d’enginyeria”, atès que, en este moment, és “una cosa que no existix”. “S’estalviarien moltíssims desplaçaments intermedis i el rendiment augmentaria”, ha apuntat, en declaracions als mitjans este divendres després de reunir-se amb l’alcalde d’Albal, José Miguel Ferris, una de les localitats més afectades per la dana.
Així, el vicepresident ha posat l’accent en la necessitat de “desenvolupar este concepte” de la planta de reciclat mòbil i ha confiat que “existix esta solució, però han de donar-nos-la”. “Cal ser capaços de, a més de tècnicament considerar-ho viable, fabricar-ho”, ha apuntat, per a seguidament remarcar que esta instal·lació “és mòbil” i “no es queda ací”.
“Aferrallar un vehicle és descontaminarlo primer, buidar-ho de fluids, llevar-li olis, grasses, lubrificant, neumàtic i components electrònics que haja de puguen ser susceptibles de contaminar. I després el vehicle acaba reduït en un bloc de poc més de metre i mig per metre i mig i això el que es fa és portar a una planta de reciclat final”, ha exposat.
“Quan es contracta un desballestament, l’empresa retira el vehicle, el descontamina i el porta, però no aferrallat. No han vist els camions amb vehicles damunt? Quants es poden portar? Doncs en el millor dels casos, sis. Quina velocitat de funcionament té? Limitada, evidentment. Què és el que faria si aconseguírem aferrallar in situ? Doncs que, en comptes de portar-se deu o huit, es portara vint, perquè això sí que ho carrega una gran carregadora”, ha continuat.
“CAL RESPECTAR UNA SÈRIE DE PASSOS”
De fet, ha subratllat que “ara mateix no” hi ha alternatives a l’opció de la planta de reciclatge malgrat les seues dificultats logístiques i tècniques: “Els problemes van en cadena, el primer és que el propietari del vehicle té un segur i el Consorci de Compensació ha de peritarlo ‘in situ’ i determinar el que siga”.
I ha advertit que “no hi ha capacitat material ara mateix en tota Espanya” per a gestionar tants vehicles sinistrats perquè “satura les capacitats d’un país com Espanya”. “Es farà? Naturalment. Com? De la millor manera possible. En quin temps? En el mínim, però cal respectar una sèrie de passos i mesures de seguretat que no podem vulnerar, si no, arreglaríem una cosa i desbarataríem una altra”, ha avisat.
RETIRADA DE LLOT EN GARATGES
D’altra banda, sobre el producte espesant per a poder retirar més fàcilment el llot acumulat en els garatges, el vicepresident segon del Consell ha indicat que fins a on ell sap esta ferramenta s’està utilitzant en unes ubicacions “molt concretes, no en totes”, atès que en altres casos és “molt més eficaç utilitzar els vehicles que s’omplen de llot i ixen a l’exterior”.
“El que seguix produint més rendiment ara mateix són les bombes aspirants impelents, les cubes, la qual cosa nosaltres cridem les xucladores”, ha especificat Gan Pampols, que ha considerat que el “ideal” ara “per al que queda” seria “disposar de més capacitat de bombament, i això ja no ho donen estes cubes, ni tan sols les més grans”.
Per això mateix, ha apuntat que s’està estudiant la possibilitat de col·locar motobombes mòbils sobre una plataforma de més potència, “de tal manera que, en comptes d’omplir una cuba, es vagen omplint camions successivament, amb la qual cosa el rendiment també augmentaria”. “Però això també és enginyeria i d’això aprendrem molt, desgraciadament”, ha afegit.