Advertixen que encara hi ha 124 xiquets valencians vivint en centres tutelats
VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
L’Associació Estatal d’Acolliment Familiar (ASEAF), a la qual pertanyen les entitats valencianes AVAF, AFEVAC, GAIA i FADES, insta a la Generalitat a complir el compromís al que va arribar el 2022, junt amb la resta d’autonomies i el Govern, perquè tots els menors tutelats de menys de 6 anys visquen en una família d’acolliment abans que acabe 2025.
“No obstant això, segons l’últim butlletí de dades estadístiques de mesures de protecció a la infància publicat fa uns dies pel Ministeri de Joventut i Infància, en esta regió hi ha encara 123 xiquets i xiquetes vivint en centres tutelats”, advertix ASEAF respecte a la Comunitat Valenciana.
En un comunicat, l’entitat defensa que les administracions han d’adoptar mesures urgents per a complir este compromís. “Al maig del 2022, el Govern i les CCAA van acordar per unanimitat el compromís que el 2026 no hi haja xiquets menors de 6 anys en residències”, assenyala la directora general d’ASEAF, Helena Escalada.
A més, des de l’associació recorden que “la llei arreplega que l’acolliment familiar ha de prevaldre en tot moment, però especialment per als menors de sis anys”.
Segons apunta ASEAF, la Comunitat Valenciana és la tercera comunitat autònoma espanyola amb més xiquets i xiquetes menors de 6 anys vivint en centres d’acolliment, només per darrere de Catalunya i Andalusia, amb un total de 63 bebès de 0 a 3 anys i 60 xiquets i xiquetes de 4 a 6 anys vivint en centres tutelats. A nivell estatal la xifra ascendix fins a 1.200.
CULTURA DE L’ACOLLIMENT
Des d’estes associacions treballen per a trobar-los una família: “Sabem que moltes persones volen acollir d’urgència a estos bebès, però no es troben amb totes les facilitats. El problema se solucionaria si les administracions dedicaren més recursos de suport a les famílies biològiques i fomentaren la cultura de l’acolliment en el nostre país”.
“El temps d’acolliment d’estos bebès no pot superar per llei els sis mesos, però la realitat és que en ocasions estos acolliments d’urgència/diagnòstic superen en la gran majoria dels casos estet període”, advertixen.
Per a evitar que això succeïsca, estes entitats demanen a la Generalitat que augmente els recursos destinats als servicis de valoració i “complisca el màxim a l’hora de decidir què mesura de protecció és la més adequada per a estos xiquets i xiquetes”.
A més, consideren fonamental regular i permetre el pas d’acolliment a adopció en aquells casos en els quals l’interès superior del xiquet així ho requerisca: “És necessari preservar el vincle afectiu profund amb la família d’acolliment, especialment quan romanen en elles durant anys, superant els terminis legals establits”.
Després d’advertir que “forçar el canvi de família pot generar a estos xiquets i xiquetes traumes emocionals i trenca la seua estabilitat”, insten a les administracions a prioritzar l’interès superior del xiquet sobre els protocols, seguint l’exemple d’altres comunitats autònomes i països.
INCORPORAR-LES A la SEGURETAT SOCIAL
D’altra banda, estes entitats lamenten que “les famílies que acullen a estos bebès, i que es dediquen exclusivament a la seua cura, són també excloses del sistema de cotització”: “És necessari incorporar a la Seguretat Social a estes famílies”, tal com ocorre amb les famílies que tenen persones depenents al seu càrrec”.
AESAF defensa els interessos de més de 2.000 famílies d’acolliment. Segons les dades del Govern, a la Comunitat Valenciana hi ha 1.698 menors que esperen en un centre a ser acollits per una família, un nombre que ha augmentat respecte a l’últim estudi quan hi havia 1.635 en aquesta situació.
No obstant això, el nombre de xiquets i xiquetes tutelats creixent en una família d’acolliment ha disminuït, en passar dels 2.399 acolliments familiars de l’informe anterior als 2.248 actuals (un 6% menys).
“Tal com reconeix el propi Ministeri de Joventut i Infància en el seu informe, el nombre d’acolliments familiars contínua una tendència descendent, tant a la Comunitat Valenciana com en el conjunt d’Espanya, a pesar que la llei obliga a prioritzar l’acolliment familiar enfront del residencial”.
Les entitats es pregunten per què creix el nombre de famílies disposades a acollir mentre disminuïx el nombre de xiquets i xiquetes acollits en família: “Segons les últimes dades, 3.241 famílies espanyoles es van interessar el 2023 a acollir a un menor tutelat (1.730 van ser familiars d’estos xiquets i 1.600 van ser famílies sense cap vincle sanguini amb el menor). Han passat deu anys des que el nostre país va aprovar la Llei del Sistema de Protecció i apenes hi ha hagut avanços en este sentit. El dret a créixer en família és un dret reconegut per l’ONU i el Defensor del Poble”.