VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)
L’editorial valenciana 3i4 llaná ‘Un viatge a l’inconegut (antologia de poesia i prosa)’, de Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998), un llibre que traça una panoràmica general de l’obra del poeta avantguardista i és “una magnífica porta d’entrada a la seua figura al mateix temps que permet generar-ne noves mirades”.
Els responsables del volum subratllen en un comunicat, que Brossa “va generar una obra polièdrica i madura, profundament lúdica i incitadora”.
“De fet, partia de la consideració de la poesia o l’art com un procés experimental, com una recerca apassionada de camins que ajudessin el poeta i la gent a entendre millor el món”. En este sentit, ell mateix afirmava que “per ser poeta, cal entendre la vida d’una altra manera, tenir les antenes ben afilades, l’esperit alerta, ajudar a desvetllar la gent”.
L’antologia compta amb una introducció i està editada a cura de Glòria Bordons (Barcelona, 1953), que és la principal especialista en l’obra de Joan Brossa. Bordons, és professora a la Universitat de Barcelona, on dirigeix la Càtedra Joan Brossa, i també forma part del patronat de la Fundació Joan Brossa com a vicepresidenta d’estudis.
Així, en ‘Un viatge a l’inconegut’ s’apleguen creacions brossianes dels anys quaranta als noranta que mostren les diferents formes i la progressió del seu avantguardisme: “la seua connexió amb les avantguardes històriques de la tradició catalana de preguerra, el desenvolupament d’un neosurrealisme amb la creació de revistes com ‘Algol’ o ‘Dau al Set’, la fixació en la realitat i la quotidianitat durant els anys cinquanta, la cerca de l’essencialitat i la concreció al llarg dels seixanta i setanta que el conduïren cada vegada cap a una poesia més visual i cap a la plàstica o l’ús de la sextina a partir de la segona meitat dels setanta, amb el context que s’obrí després de la mort de Franco”.
Al mateix temps, mostra com Brossa “tenia un indubtable compromís cívic i una voluntat política d’incidir en la seu societat”. Així ho demostren odes, sonets, sextines, poemes visuals o obres de teatre que, alhora que suposaven una experimentació formal, tenien com a objectiu la denúncia de situacions opressives o l’encoratjament a la revolta.