Els Estats Units han confirmat oficialment que el xiquet de 14 anys, assassinat a trets per l’Exèrcit d’Israel a prop de la localitat cisjordana de Turmus Ayya, era un ciutadà nord-americà. Aquest incident, ocorregut al nord-est de Ramal·lah, ha provocat una gran commoció i ha reobert el debat sobre les operacions militars a la zona.
Un portaveu del Departament d’Estat dels EUA ha expressat en un comunicat que “oferim les nostres més sinceres condolences a la família per la seua pèrdua”. A més, ha subratllat la intenció de no fer més comentaris respecte a la situació per respectar la intimitat de la família en uns moments tan difícils.
El Govern dels EUA ha afirmat que està atent a les investigacions realitzades per les Forces de Defensa d’Israel (FDI) en relació amb aquest incident, en el qual s’ha argumentat que el menor pertanyia a un grup de “terroristes”. La versió israeliana subratlla que es va tractar d’una operació antiterrorista, però la comunitat internacional es pregunta sobre les circumstàncies que impliquen la mort d’un menor.
La situació a Cisjordània, marcada per la tensió constant i les operacions militars, genera concessions i crítiques per part dels habitants locals i de la societat civil mundial. La mort d’un nen, especialment un que ostenta nacionalitat nord-americana, podrà influir en les relacions entre els EUA i Israel a llarg termini, així com activar un debat més ampli sobre els drets humans i la protecció de civils en conflictes bèl·lics.
En conclusió, la confirmació per part dels EUA sobre la nacionalitat del menor assassinat entra en un context molt més ampli que afecta tant la política exterior americana com la necessitat d’una revisió de les pràctiques militars en zones de conflicte.