El funeral d’Estat per les 228 víctimes mortals de la gota freda o DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) del 29 d’octubre es durà a terme a València, aproximadament en la data que marca el primer aniversari d’esta tragèdia. Així ho van anunciar les associacions de víctimes després d’una reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez.
Este acte serà completament laic, incloent-hi la presència de diferents confessions religioses però sense ser un funeral religiós tradicional, a diferència del qual es va realitzar al desembre anterior en la Catedral de València. L’organització i preparació del funeral comptaran amb la participació activa de les tres associacions d’afectats, juntament amb la Delegació del Govern.
Acords i compromisos en la reunió
A més, durant la reunió el president Sánchez va arreplegar i va assumir la petició per a la realització d’este funeral d’Estat, així com altres compromisos claus en matèria d’infraestructures. En concret, es van acordar obres per a protegir contra futures inundacions en els barrancs de Poio, Gallego i La Saleta. Estes obres seran tractades pròximament amb la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Sara Aagesen.
Participació en la comissió d’investigació
Les associacions també tindran veu en la comissió d’investigació de la DANA que es realitza en el Congrés dels Diputats, encara que lamenten continuar excloses de la comissió de Les Corts Valencianes. La reunió, que va durar prop de tres hores i va comptar amb la participació de nou víctimes, va ser qualificada com molt fructífera. Sánchez es va comprometre a futures reunions i a visitar la zona afectada.
Coordinació amb la Casa Reial i reclams de les associacions
La presidenta de l’Associació de Víctimes Mortals, Rosa Álvarez, va ressaltar que la data definitiva del funeral serà coordinada amb l’agenda de la Casa Reial, però en tot cas se celebrarà a València considerant que les víctimes són locals. Per part seua, el president de l’Associació de Damnificats Horta Sud, Christian Lesaec, va destacar la proximitat i empatia del president, i va esmentar compromisos per a abordar problemes pendents com els ascensors avariats, amb més de mil unitats afectades.
Demandes pendents
Entre altres demandes, les associacions van sol·licitar el tancament d’expedients del Consorci de Compensació d’Assegurances per a comerços i empreses, on encara queda aproximadament un 22% pendent, així com investigacions per part del Ministeri de l’Interior sobre sostraccions de vehicles danyats que haurien sigut portats a desballestaments fora de la Comunitat Valenciana.
Valoració de les associacions
Mariló Gradolí, presidenta de la Associació Víctimes de la DANA, va valorar esta reunió com un reconeixement important per a les associacions que encara no compten amb reconeixement oficial del Govern valencià. També van demanar reforç en els servicis psicològics en la zona més afectada.
Situació amb la Generalitat Valenciana
Respecte a la Generalitat Valenciana, Rosa Álvarez va afirmar que el president Carlos Mazón encara no ha contactat amb les associacions, malgrat estar obert a fer-ho. Es va lamentar que la reunió amb Sánchez haja tardat quasi set mesos a realitzar-se, encara que va destacar que va ser abans que qualsevol acostament per part de les autoritats autonòmiques, que no han mostrat iniciativa per a eixe diàleg.
Detalls sobre la interlocució amb el Govern
Christian Lesaec va indicar que va reclamar al president la demora a atendre les víctimes, i Sánchez va explicar que ha preferit treballar sense polititzar l’assumpte i a través dels ministres que han sigut presents en la zona. Finalment, Mariló Gradolí va esmentar que han mantingut contacte amb el Govern mitjançant la delegada Pilar Bernabé.